Sevgili Dostlar; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları dolayısıyla bu hafta sizlerle istiklalimiz için Atalarımızın yazdığı destanlar ve “bir Ülkenin yeniden doğuşunu” paylaşalım istedim.

Cumhuriyet: Milletin egemenliğini kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığı ile kullandığı devlet şeklidir.

“Cumhuriyet ilim ve ahlakın, adalet ve faziletin iktidarıdır. Bunların fiilen yaşanmadığı yerlerde şekil ve iddia ne olursa olsun, Cumhuriyet yoktur”

Atatürk 1933 yılında “Cumhuriyet rejimi demek DEMOKRASİ sistemi ile devlet şekli demektir” diyor.

Öyleyse; DEMOS: HALK, KRATOS: EGEMENLİK yani DEMOKRASİ: HALK EGEMENLİĞİ demektir. Bütün vatandaşlar, parlamento, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, kolluk kuvvetlerinin devlet yapısı ve yönetiminin eşit olarak şekillendirdiği yönetimdir DEMOKRASİ.

Cumhuriyet MONARŞİ VE OLİGARŞİ yani egemenlik belli bir kişi veya aileye ait ise buna karşıdır. Demokrasi ışığıyla aydınlanan bir anlayıştır. Cumhuriyet demokrasinin uygulanmasıdır. Özgürlük ve eşitliği tanıyan gerçek bir halk yönetimidir.

Düşmanlar yurdumuza girdiler. Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı. Birçok yerde toplantılar yaptı. Hakkımızı "Ya istiklal, ya ölüm" parolası altında birleştirdi. 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Mustafa Kemal meclis başkanı seçildi. Ordumuz, İnönü Savaşlarını kazandı. Peşinden Sakarya Meydan Muhaberesi ile Başkomutanlık Meydan Savaşı'nı da zaferle noktaladık. Yunanlılarla ve Birinci Dünya Savaşı'nı da savaştığımız devletlerle 24 Temmuz 1923'te Lozan Barış Antlaşması imzaladık. Bütün dünya devletleri, Türkiye'nin bağımsız bir devlet olduğunu kabul ettiler. Yurdumuz yeniden egemenliğine kavuştu. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 29 Ekim 1923'te cumhuriyeti ilan etti. Devletimizin adı Türkiye Cumhuriyeti oldu. Atatürk ise, ilk cumhurbaşkanımız olarak göreve başladı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin resmen kurulduğu tarihtir. Ulu Önder Atatürk, diğer bayramlar gibi bu bayramı da gelecek nesillere bir miras olarak bırakmıştır. 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan bir anayasa değişikliğiyle Türkiye'nin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak belirlenmiştir. Bunun 101 pare top atışıyla kutlanması aynı gün meclis tarafından kararlaştırılmıştır. Bizler de yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş günü olan 29 Ekim'i her yıl ülkece coşku içinde kutlamaya devam ediyoruz.

Türk halkı için Cumhuriyet Bayramı, milli birlik ve beraberliğin, sosyal dayanışmanın üst düzeye çıktığı Milli Bayramlarımızdan birisidir.

Cumhuriyetin getirdiği Yenilikler:

Siyasi Alanda Yapılan Yenilikler

Bayındırlık Alanında Yapılan Yenilikler

Sosyal Alanda Yapılan Yenilikler

Tarım Alanında Yapılan Yenilikler

Hukuk Alanında Yapılan Yenilikler

Eğitim ve Kültür Alanında Yapılan Yenilikler

Sanayi Alanında Yapılan Yenilikler

Ekonomi Alanında Yapılan Yenilikler

Ticaret Alanında Yapılan Yenilikler

Memleket Sevdası tarifi mümkün olmayan, ancak hissedilerek yaşanabilen bir mukaddes sevdadır. Türk Milleti de 29 Ekim’de küllerinden yeniden doğarak; “Türkiye Cumhuriyeti Devletini” kurmuştur.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve bütün silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle yad ediyoruz.