Değerli Dostlar; dilimize bazı deyimler pelesenk olur, çoğunluğumuz bu deyimi kullanırız fakat manasını bilmeyiz. Araştırma gereği de duymayız. İşte burada bizlere görev düşüyor diye sizlerle paylaşımda bulunalım istedim.

Bu deyimi ben de çok duyardım. Neden böyle denildiğini geçtiğimiz yıllarda Çanakkale gezimiz esnasında Rehberimiz anlatıncaya kadar bilmiyordum. Çanakkale gezisi esnasında “Adana Bayırı”na geldiğimiz zaman, rehberimiz buraya niçin “Adana Bayırı” denildiğini anlattığında hem sözün kaynağını öğrenmiş oldum hem de öğrencilerimle birlikte gözyaşları içinde aşağıdaki hikâyeyi dinlemiştim.

Peki “Adanalıyık Allah’ın Adamıyık” sözü nereden geliyor?

ADANA BAYIRI” ÇANAKKALE’DE İL İSMİYLE ANILAN İLK VE TEK YER OLARAK TARİHE GEÇMİŞTİR

Türk askeri Çanakkale'de dünya ecdadına diz çöktürürken tarihler 1915'i gösteriyordu. Adana Bayırı ve “Allah’ın Adamıyık” sözünün kısa hikayesi şöyle:

“Yoğun çarpışmalarda düşman güçlerine kök söktüren Adanalılar birbirlerini tanımak ve en az zaiyatı verebilmek için kollarına ve siperlerine mavi bir bant takmışlardı. Adanalılar geceleri düşman siperlerine ani saldırılar düzenliyor ve geri çekiliyorlardı. Bu savaş taktiği neticesinde olası yaralı ve ölülerini kollarındaki bantlardan tanıyor ve kendi siperlerine götürüyorlardı. Çok büyük zaiyatlar veren, geceleri birileri ile savaşan ancak gündüz olduğunda hiç kimseyi göremeyen İngiliz ve Anzak güçleri büyük bir korkuya kapıldılar ve nihayetinde konu, İngiliz moral subayı olan Hristiyan din adamına intikal etti.

Moral subayı rahip konuyu dinleyince "Eğer anlattığınız gibi ise bunlar (Adanalılar) Tanrının adamları olmalı" diyerek doğa üstü güçlerle savaştıklarını ifade etti...  O gün Çanakkale savaşlarında bir şehre verilebilecek en büyük unvan verilmişti. O günden bu yana "Tanrının adamları" sözü günümüze "Adanalıyık Allah'ın adamıyık" olarak geldi ve halende böyle devam etmekte.”

MUSTAFA KEMAL VE ADANA'LILAR ARASINDAKİ GÖNÜL BAĞI

Peki Gazi Mustafa Kemal’in özellikle Adanalıları istemesindeki ana etken neydi? İşte bu konuda İbrahim Şentürk şöyle diyor;  “Anafartalar kumandanı Mustafa Kemal'in kendisine bağlanan beş tümen içerisinde Adanalılardan oluşan 16.Tümeni özellikle istemesi, Mustafa Kemal ve Adanalılar arasındaki gönül bağının ne kadar güçlü olduğunun bir yansıması olarak göze çarpmaktadır.”

 “Adanalıyık Allah´ın Adamıyık” 900 Adanalı şehidin kanı ile yazılmış bir kahramanlık destanıdır.(Ruhları şad mekanları cennet olsun.)