İşçilerin asmalardan makaslarla kestiği üzümler, sandıklara itina ile konulduktan sonra başta İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Kayseri, Bursa ve Diyarbakır gibi illere götürülmek üzere araçlara yüklendi.
Kilogramı 300 liradan satılan üzümler, hem iç piyasaya hem de yurt dışına pazarlanıyor. 9 yıldır serada üzüm yetiştiriciliği yaptığını belirten üreticilerden Mehmet Kuyugöz, gazetecilere, ürünün kalitesinden ve veriminden memnun olduklarını söyledi.
İlk üzümlerin rağbet gördüğünü dile getiren Kuyugöz, turfanda yetişen erkenci üzümlerin hem iç piyasadan hem de dış piyasadan büyük talep gördüğünü söyledi.
Kuyugöz, örtü altı serada yetiştirilen erkenci ‘’Yalova İncisi’’ üzümlerin ilk hasadında kilogramını temsilen 300 liradan değerlendirdiklerini ancak önümüzdeki günlerde daha uygun fiyat aralığında satış yapılacağını tahmin ettiklerini belirtti. Mehmet Kuyugöz, dönüme 3 ton üzüm beklediklerini dile getirdi.
Ziraat mühendisi ve üretici Emine Yaman Kulu da örtü altında yetiştirilen turfanda üzümlerin ilk hasadına başlandığını belirtti.
Hasadı yapılan üzümlerin ilk etapta İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Kayseri, Bursa gibi illerden talep geldiğini belirten Kulu, ileriki günlerde ürün artışı da olacağını kaydederek, özellikle Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden talep beklediklerini vurguları.
İlçe genelinde 400 dekar alanda örtü altı üzüm yetiştiriciliği yapıldığını anımsatan Kulu, hasadı yapılan 4 dekar seradan elde edilen ürünler sayesinde çiftçinin geçimini sağladığını ifade etti.
Örtü altı üzüm yetiştiriciliği yapan çiftçilerin yaşlanmaya başladığını dile getiren Kulu şöyle konuştu:
‘’Üretimde zorlandığımız şartların başında iklimsel şartlar, yüksek maliyet ve üreticinin yaş ortalaması yükseliyor ve şu anda 58. Yaşlanan çiftçi bundan 5 yıl sonra üretimden uzaklaşacağını düşünüyorum. Genç çiftçileri üretime davet ediyorum. Genç çiftçiler için teşviklerin verilmesi gerekiyor böylece üretimde genç çiftçilerle daha da güçlü oluruz.’’