Değerli Dostlar; sizlerle toplumun temelini teşkil eden  “aile” konusundan paylaşımda bulunalım istedim.

Aile konusunun çok geniş olması sebebiyle yukarıda “aile konusundan” diye bahsettim. Biz temel özelliklerinden bahsedilirsek ne mutlu bize.

Aile: Anne, baba ve evlenmemiş çocuklardan meydana gelen en küçük insan topluluğudur. Toplumun temeli yani olmazsa olmazıdır.

Genelde tanımını yaptığımız; “çekirdek aile” olarak geçmektedir.

Günümüzde çok az da görülse birden fazla kuşağın bir arada yaşadığı “geniş aile” daha çok kırsal kesimde mevcuttur.

Aile sevgidir, aile şefkattir, aile dayanışma ve birlikteliktir,  aile saygıdır, aile sevinçtir kısacası aile huzur ve mutluluktur. (Şayet değerini bilirsek.)

Ailelerden büyük toplumlar teşekkül etmiş, bu toplumlardan kuvvetli devletler meydana gelmiş, daha da ötesinde imparatorluklar kurulmuştur.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ailede aşk ile iş birliğinin birlikte bulunması gerektiğini belirterek, "Mevlana aileyi küçük bir bilgelik okulu yapıyor. Böylece herkes gelişiyor, kazanıyor ve iyiye gidiyor." Diyor.

Ailenin Önemi: 

Destek ve Güvence: Aile, bireylerin güvende hissetmelerini ve bir destek ağına sahip olmalarını sağlar. Aile üyeleri birbirlerine moral verir, yardım eder ve güçlü bir dayanışma duygusu geliştirirler. 

Eğitim ve Değerler: Aile, bireylere temel değerleri, ahlaki kuralları ve hayatın becerilerini öğretir. Aile içindeki eğitim, toplumda bireylerin sorumluluk sahibi ve etik davranan bireyler olmalarına katkı sağlar. 

Sosyal Gelişim: Aile, bireylerin sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. İnsanlar aile içinde sosyal etkileşim kurarak empati, paylaşma ve iş birliği gibi önemli becerileri öğrenirler. 

Kimlik Gelişimi: Aile, bireylerin kimliklerini keşfetmelerine yardımcı olur. Aile üyeleri, bireylerin benlik saygısı ve özsaygısının gelişmesine destek verirler.

Ekonomik Güvence: Aile, ekonomik dayanışma sağlayarak aile bireylerinin temel ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olur. Aile içi iş birliği ekonomik güvenceyi artırabilir. 

 Hanımı ile anlaşamayan bir adama “sebep nedir?” diye sorarlar:

“Mahremim hakkında konuşmam” der. Karısını boşayınca tekrar sorarlar; “sebep neydi?” diye,

“Başkalarının mahremi hakkında konuşmam” der.

En basit paylaşımların altında kocasının aleyhinde atıp tutan, doğum gününü hatırlamadı, hediye almadı diye kocasını cümle aleme kesip odunlukla suçlayan kadınlara veya başkalarının yanında, karısının hoşlanmadığı yönlerini anlatan kocalara, dostlar biri birini üzdüğünde, arkadaşlar birbirinden ayrıldığında, eski hayat arkadaşından ayrılan, atmadık iftira bırakmayanlar utansın. Günümüz de TV kanallarından buna bezer rezaletleri görüyoruz.

Kitle iletişim araçlarında bu tür programlar yerine aile olmanın önemini anlatan diziler ve programlar olmalı/olmasını istiyoruz.

Değerli Dostlar; Sevgi bitebilir, saygı bitebilir ya da azalır. Ama edep biterse, ne kalır geriye...

Yüce Allah bütün dostlarımızın hanelerini huzurlu mutlu bir yuva eylesin.