Değerli Dostlar; 2022/2023 Eğitim-Öğretim yılı ders zili çaldı. Milyonlarca gencimiz, yüzbinlerce öğretmen ve eğitim çalışanımız heyecanla okullarımızda Eğitim-öğretime başlıyor.

Sizlerde biliyorsunuz ki medeniyetler tarihi bilindiğinden bu yana eğitimin önemi tartışılmaz şekilde kabul edilmektedir.

Eğitim; belli bir bilim dalında, belli bir konuda bilgi ve beceri kazandırma, yetiştirme ve geliştirme işidir.

Atalarımız eğitim-öğretime eş anlamlı olarak, “ilim-irfan” deyimini kullanmışlardır.

İlim yani bilim bu günkü öğretim karşılığı kullanılmış; irfan ise eğitimin karşılığı olarak kullanılmıştır.

İrfan Türk Dil Kurumu sözlüğünde;

Eski bir kelime olan irfan Türk Dil Kurumu sözlükleri ve internet adresinde üç anlamda açıklama bulmuştur. Bunlar: 'anlama bilme', 'kültür', 'gerçeğe ulaştırıcı güçlü seziştir. Cümle içerisinde irfan kelimesinin kullanımına göre bu üç anlamdan bir tanesi tercih edilmelidir. Örneğin: 'O ilim, irfan sahibi birisidir' cümlesinde ki irfan kelimesi kültür anlamında kullanılmıştır. Türk Dil Kurumunun vermiş olduğu bu anlamlar dışında çeşitli alanlarda irfan kelimesi farklı anlamları da çağrıştırmaktadır.

Biz de bu durumu şöyle değerlendiriyoruz: “İlim,  bilgi sahibi olmak yani öğretim durumunu; irfan ise eğitim durumunu yani öğrendiğini uygulayabilmek ve toplum içerisinde günlük hayatta uygulamak olarak” karşımıza çıkıyor.

Atalarımız, “oğlum vali olmuşsun fakat adam olamamışsın” der ya işte aynen öyle.

 

Kur’ân-ı Kerîm’in ilk emri olan “Oku!”; Müslümanların kitabı, kâinâtı ve insanı okumasını emretmektedir. Kitap, “Allâh’ın gönderdiği Kur’ân-ı Kerim” ve “Rasûlullâh’ın tatbik ettiği Sünnet-i Seniyye”dir.

Kitap ve Sünnet muhtevasında şekillenen İslâm Medeniyeti, âdeta “bir Kitab”ın anlaşılması ve “bir İnsan”ın hayatının derinlikleriyle tanınıp öğrenilmesi üzerine kurulmuştur. Peygamber Efendimizin yaşadığı dönem, ashâb-ı kirâmın bu mefkûresi ve bağlılığı sayesinde “Saadet Asrı”na dönmüştür.

KÂİNATI OKUMAK

Müslüman, ikinci olarak kâinâtı okur. Allâh’ın sonsuz ilim, kudret ve sanatının tecellîleri olan varlıklar, âdeta sessiz bir kitap gibi konuşur durur. Müslümanın sadece satırlardaki bilgilerle yetinmemesi; hâdisâta, canlı-cansız varlıklara da ibret ve hikmet gözüyle bakması şarttır. Bazen bir yaprak, bazen bir karınca, bazen bir taş veya bulut; insanın kitaplarda bir ömür boyu bulamadığı hakikatleri terennüm ediverir.

Müslümanların okuyacağı en büyük kitaplardan birisi de insandır. İnsan, kâinâtın kendisinde dürüldüğü büyük bir hazine, Allâh’ın tecellîlerinin tam mazharı olmuş büyük bir sır kitabıdır. Her sayfası çevrildikçe hayretlere düşüren, öğrendikçe bilinmezliğinin ne kadar büyük olduğu fark edilen büyük bir sanat harikasıdır.

FAYDASIZ, KURU BİR İLİM

Kitaptan, kâinâttan ve insandan öğrendiği ilmini, hakikate ve irfana dönüştüremeyen kişiler, “faydasız”“kuru bir ilim” elde etmiş sayılırlar. İlmin irfana dönüştüğünün alâmeti, kulun kalbinde takvâ, huşû ve hayretin gitgide artmasıdır. Rabbimiz, bunu “…Kulları içinde ancak âlimler, Allah’tan (gereğince) korkar…” (el-Fâtır, 28) buyurarak haber vermiştir. Başka bir ifadeyle, öğrendiğimiz bilgiler, bizi Allâh’a yaklaştırmıyorsa, maâzallâh, O’ndan uzaklaştırıyor demektir.

Biz yeni yetişen nesillerimizi hem bilgi ile donatmalı hem de irfan(eğitim)  sahibi birer insan olarak hayata hazırlamalıyız.

Şahsım ve Erdemliajans ailesi olarak 2022/2023 Eğitim-Öğretim yılının; meslektaşlarıma, öğrenci ve velilerimize, bütün eğitim çalışanlarına ve Ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.