Değerli Dostlar; sizlerle özellikle canlının tabiatına uygun yaşamasının ve hayatını böyle idame ettirmesinin önemi konusunu paylaşalım istedim.
Endülüslü İbn Arabi; "herkes, kendi tabiatına uygun kişisel cennetini arar," demiştir.
Eşyanın tabiatı” ya da “hayatın normal akışı” gibi lafları mutlaka duymuşsunuzdur. Aslında burada ilkel olmakla birlikte sağlam bir determinizm de vardır. Eşyanın kendi tabiatına uygun etkiler ortaya koyduğunu biliriz: ateşin yakması, suyun ıslatması gibi; hayatın da normal bir akışı vardır: At yetiştirmek apartman hayatının değil, çiftlik hayatının normal akışına uygundur değil mi?
Konunun ilham kaynağı aşağıdaki hikâye olduğundan açıklamayı uzatmadan sizleri bu şahane hikâye ile baş başa bırakmak istiyorum.
Kaktüsler ve Çocuklar!
Meksika’da çölde yetişen bir tür kaktüs vardır. Agave Kaktüsü… Bu kaktüs tekilanın hammaddesi olduğu gibi, yapraklarında da Sisal denen ipeksi bir iplik var ve ipekten daha pahalı bir kumaşın yapımında kullanılır. Bir gün bir iş adamı bu kaktüslere yatırım yapmaya karar verir. Büyük bir fabrika kurar, büyükçe ve verimli bir tarlada kaktüsleri yetiştirmeye başlar. Kaktüsleri orada daha büyük ve daha bol yapraklı yetiştirmek için her türlü fedakârlığı yapar. Kaktüsleri bol vitaminler ve zenginleştirilmiş gübrelerle besler. Çabaları sonuç verir, daha iri ve yaprakları daha büyük bitkiler elde eder.
Sıra yaprakların içindeki iplikleri toplamaya gelir. İlginç bir olayla karşılaşırlar; hemen hemen tüm kaktüslerde bu iplikler kaybolmuştur!
Yapraklar daha iri olmuş ama içlerindeki iplikler kaybolmuş.
Buna bir türlü anlam veremez ve iş adamı büyük bir zararla fabrikayı kapatmak zorunda kalır.
Ama olayın sebebini öğrenmek ister ve problemin peşini bırakmaz. Sonuçta Amerikalı bir bitki biyoloğu ile anlaşır.
Bitki biyoloğu çöle gider, bu tür kaktüslerden birinin yanında çadır kurar ve bir-iki ay kaktüsü gözlemler, inceler ve sonuçta bir rapor yazar.
Raporda şu ifade yer alır;
“…Bu ipliklerin ortaya çıkma sebebi çölün çetin ve zor şartlarıdır.
Siz bu kaktüsü rahat bir ortama yerleştirmekle bu yeteneğinden etmişsinizdir…. “
Çocuk yetiştirirken, eğer ona kötülük yapmak istiyorsanız her istediğini verin.
Eğer iyilik yapmak istiyorsanız, bırakın bazı sorunlarını kendisi çözmeye çalışsın.
Bunu Yaparken de kendisini geliştirsin!
Karar sizin! (Yani karar hepimizin)