Kul hakkı diye bir şey var ki Allah muhafaza Rabbimiz neyle gelirsen gel ama kul hakkıyla gelme karşıma diye kullarına açıkça bildirmiştir. 

Ama maalesef çoğu insan bunu yanlış algılıyor veya tamamen yanlış biliyor. Kul hakkı sadece maddi şeyler de değil manevi şeyler de kul hakkının içerisindedir.

Birinin hakkında gıybet etmek en büyük kul hakkıdır. Birine iftira etmek yine aynı şekilde kul hakkıdır. Kalp kırmak kul hakkıdır. Birilerine ikram edeceğiniz şeylerde titizlik göstermemekte kul hakkıdır. (Örneğin artık bir yemeği tekrar tencerenin içine döküp sonradan onu başkalarına ikram etmek ne kötü bir davranış ve kul hakkıdır.) Birinin gereksiz yere zamanını almak da kul hakkıdır. Komşuluk ilişkilerinde komşuna ettiğin en ufak bir eziyette kul hakkıdır. Akrabalar arasında yalan yanlış söz taşıyıp akrabaların birbirine kırılmalarına sebebiyet vermek de kul hakkıdır. Hele de kardeşler arasında kardeşleri birbirine düşürecek aslı olmayan şeyleri kardeşler arasında olmuş gibi gösterip kardeşlerin arasını açmak da en büyük kul haklarından biridir.

Ön yargıda bir kul hakkıdır. Çocuğuna vermediğin veremediğin güzel terbiye de kul hakkıdır.

Kul hakkı deyip geçmemek lazım işte.

En çok özen gösterilecek konulardan bir tanesi kul hakkı.

Tüm ibadetleri yerine getirip ama kul hakkına dikkat edilmiyorsa hiç kimse zannetmesin ki   ibadetleri onun kul hakkına perde olacak asla en başta da belirttiğim gibi Rabbim kul hakkına karışmıyor.

Çocuklarımıza dini bilgiler verirken kul hakkından da bahsedelim ne kadar çok önem teşkil ettiğini onlara en güzel şeklide anlatalım. Yoksa ibadetlerini yerine getirip ama kul hakkına dikkat etmeyen eksik bilgiyle donatılmış bireyler yetiştirmiş oluruz.

Hani bir söz vardır ya "kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma"

Bu sözü herkes uygulasa hiç kimse kul hakkına girmez istese de giremez.

Sevgiyle kalın sevgi yayın hoşçakalın

Fatma Şahin Sungur