Erdemli Belediye Başkanı Mustafa Kara, kiraz hasadı yapılan bahçeleri ziyaret ederek bereketli bol kazançlı olması dileklerinde bulundu, işçilerle birlikte ‘Ya Allah Bismillah’ diyerek kiraz hasadı yaptı.

Burada gazetecilere konuşan Kara, Kiraz toplayanlara bol ve bereketli kazançlar dileyen Erdemli Belediye Başkanı Mustafa Kara ise "Koramşalı köyümüz özellikle erkenci kiraz yetiştiriciliğinden dolayı kiraz diyarı haline geldiğini söyledi.

Kara yaptığı açıklamada, ‘’Yılın ilk kiraz hasadını yapmak üzere ilçemize bağlı Koramşalı köyündeyiz. Kiraz Koramşalı’mızın simge meyvelerinden bir tanesi oldu. Hem ilçe ekonomisine, hem köyümüzün ekonomisine ciddi katkıları oluyor. Hem de iş olanakları sağlıyor köylümüze. Koramşalı kirazımız kalitesiyle ünlü bir kirazımız. Balkanlara, Rusya'ya ve Arap ülkelerine ihracatı yapılıyor. Bu şekilde de ülke ekonomimize ciddi katlılarda da bulunuyor. 15-20 yıldır bu köyümüz tamamen kiraz üreticiliğine yöneldi ve burası artık kiraz diyarı. Erkenci kiraz yetiştiren yer olarak akla geliyor. Çiftçilerimize yeni sezonun bereketli geçmesini diliyorum’’ dedi.

Açıkta kiraz yetiştiriciliği yapan Bedir Uzlar köylerinde turfanda kiraz üretiminin 15 yıl önce başladığını, köylüye ekonomik olarak büyük katkılar sağladığını belirtti.

Uzlar, "Daha önce burada nar, şeftali gibi ürünler yetişiyordu. Fakat kirazın turfanda olarak yetişmesi 15 yıla tekabül ediyor. Ve çok güzel bir gelir oldu, çok güzel bir pazar oldu. Erdemli'nin şirin bir köyü, geliri bol, ülkeye yararlı, köye yararlı bir iş oldu. Kiraz sayesinde günlük yaklaşık 500 kişi kiraz bahçelerinde çalışabileceği ortamlar oluştu. Burası bir kiraz diyarı haline geldi’’ diye belirtti.

Kirazların kalitesine göre değer bulduğunu ifade eden Uzlar, "Kirazımız kalitesine göre 50 lira ile 70 lira arasında alıcı buluyor. Ankara, İstanbul, Erzurum, Bursa gibi illere de sevkiyat yapılmaktadır" ifadesini kullandı.

Kiraz toplayan işçilerden Feride Özdemir de, sürekli kiraz toplama işi yaptıkları için kendilerine zor gelmediğini zevkle toplama işi yaparak aile bütçesine katkı sağladıklarını söyledi. Bir işçinin günlük 70 kiloya yakın kiraz topladığını kaydeden Özdemir, arazinin yapısına göre bu rakamın değiştiğini kendilerinin kiraz toplamada alışkın oldukları için hiç zahmetli gelmediğini ifade etti.

66 yaşında çalışmaya devam ettiğini belirten Emine Özükanlı da, sağlıktan emekli olduğunu ancak sağlığı yerinde olmasından dolayı vatana millete hizmet için çok çalışmak gerektiğini belirtti.

2  bin 500 dekar alanda kiraz üretimi yapılan Erdemli ilçesinde bu yıl 5 bin tonun üzerinde ürün rekoltesi bekleniyor. Hasadın köyde bulunan kiraz çeşitliliğine göre 45 gün sürmesi bekleniyor.