Erdemlili arıcıları Esenpınarı Mahallesinde ziyaret eden Kurt, gazetecilere yaptığı açıklamada ciddi manada arıcılar adına kanayan yaralarının bulunduğunu, üretim şevklerini kıran bal adı altında glikoz ile üretilen ürünler olduğunu iddia ettiği ürünler bulunduğu uyarısında bulundu. Kurt, gelecekte bu durumun mesleklerinin önüne geçebileceğini ve arıcılığın yok olmasıyla karşı karşıya kalınabileceğini savundu.
Arıcılığı tehdit eden tüketicinin sağlığıyla oynandığına dikkat çeken Kurt,
‘’Ne yazık ki raflarda bal adı altında satılan arıcılık ve balla hiç alakası olmayan ürünler var. Bunlar tamamen hiç bir arı görmeden fabrika ortamında glikoz olarak tabir ettiğimiz ürünlerin içine aromatik madde konularak yapay bal olarak elde ediliyor. Hiç bir şekilde arıyla alakası yoktur. Bununla ilgili bakanlığımız önlemler almaya çalışıyor ama yeterli değil. Biraz daha acil ve caydırıcı cezaların olduğu bir döneme geçilmesi gerekiyor. Bunlar hem arıcılığı tehdit ediyor hem de tüketicinin sağlığıyla oynuyor" dedi.
300 liranın altında satılan ürünün balla alakası olmadığını savunan birlik başkanı Adem Kurt, sadece balın kavanoza dolum maliyetinin 25-30 TL aralığında olduğuna vurgu yaparak, ‘’Ne yazık ki biz raflarda 850 gram ile 1 kilogram arasında bal adı altında ürünlerin 49-50 TL'ye satıldığını görüyoruz. Bunların bal ile hiç bir alakası yoktur. Biz 2023 yılında balın toptan maliyetini çıkardık. O tarihte 125-130 TL bandında bir üretim maliyeti çıkarmıştık. Bu sene 1 kilogram balın üreticiye maliyeti 200 TL'den aşağı değildir. Piyasada 300 TL altında satılıyorsa bunun gerçek balla hiç bir alakası yoktur ve o balda sıkıntı var demektir. Tüketicilerimize tavsiyemiz gerçek bal alacaklarsa mutlaka üretici birlikleri ve üreticiler üzerinden ulaşmalarını tavsiye ederim. Aldıkları ürünün nereden geldiğini kesinlikle araştırmaları lazım. Birçok bal adı altına marka oluşturulmuş, ambalaj yapmış ve bunu marketler üzerinden satış yapan isimler mevcut. Bunların birçoğu bal değildir, bu da sektörümüzün kanayan yarasıdır" diye konuştu.