Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanlarının  ‘’Turunçgil Hasat ve Hasat Sonrası Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi Projesi’’ kapsamında yürüttükleri Hasat Sonrası Uygulamalar Ar-Ge çalışmaları sektörde çalışanları geçici ve daimi çalışanlar olarak ikiye ayırdı. Daimi işçilerde cinsiyet dağılımına göre kadın işçiler yüzde 32, erkek işçileri ise yüzde 68 olarak belirledi. geçici sezonluk çalışan işçilerde ise kadınların yüzde 72, erkek işçilerde ise yüzde 28 olarak belirledi. 

Özellikle limon kesiminde ve ambalajlamasında kadınların yoğunlukta olduğunu belirten narenciye paketleme tesisi sahibi Erdoğan Yaşar, geçici statüde çalışan işçilerin yüzde 70’in üzerinde kadınların oluşturduğunu belirtti.

Türkiye'nin limon üretiminde merkez haline gelen Erdemli’ de limon hasadı devam ederken, kadınlar her aşamada görev alıyor. Hasattan, paketlemeye kadar tüm süreçte yüzlerce kadın mesai yapıyor.

Limon üretiminin başkenti olarak bilinen Erdemli'de de "Kütdiken ve Lamas" cinsinde hasat bir taraftan hasat yapılıyor, diğer taraftan boylarına göre ayrılıp paketlenerek yazın tüketilmesi için soğuk hava depolarına sevki yapılıyor. Bu işlerde ise erkeklerden çok kadınlar çalışıyor. Yüzde 70'i kadından oluşan işçiler, hem bahçelerde hasat yapıyor hem de ayrıştırma, sarma ve paketleme işlemlerinde görev alıyor. Kadınların seri ve özenli olarak paketlediği limonlar daha sonra Nevşehir'de soğuk hava depolarına gönderiliyor. Türkiye'nin dışında 60 ülkeye ihracatı olan limon, bölge halkının geçim kaynağı olarak biliniyor.

Kadınlar ekmek parasını limondan kazanıyor

Hasattan sonra ayrıştırma işlemlerini yaptıklarını belirten kadın işçilerden Zeynep Dinç, ayrlan ürünleri daha sonra depolara gönderdiklerini söyledi. Bölgenin tescilli ürünü Lamas dikenli limonunu boy boy ayırdıklarına dikkat çeken Ayşe Demir ise kendilerinin de burada ekmek paralarını kazandıklarını kaydetti.

Seçilen limonların piyasaya gönderilmesi için paketleme aşamasında görev alan kadınlardan Ayşe Özdemir de, "Burada ıskartalarını ayırıyoruz. Daha sonra ihracat için paketleme yapıyoruz" dedi.

Limon işçisi olarak çalışanlardan Havana Turan, "Genelde limonda çalışıyoruz. Başka fabrikalarda da mandalina, portakal gibi narenciye işlerini de yapıyoruz" diye konuştu.

Bölgenin limonun başkenti olduğuna değinen üretici ve işletme sahibi Erdoğan Yaşar ise, "Limonun ülkemize döviz, bölgede çalışanlarımıza da gelir getirisi var. Limonlarımızı kesildikten sonra hem Mersin'de hem de Ürgüp'te soğuk havalarda depolanıyor. Bu sayede limonlar 7-8 ay dayanıyor. Aralık-Ocak ayında başlayan limonun hasadı Nisan'ın başında bitiyor" şeklinde konuştu.