Değerli Dostlar; sizlerle “bedava/beleş” konusunu paylaşalım istedim.
Beleş(Bedava): Karşılık ödemeden elde edilen, parasız ya da emek vermeden, zahmet çekmeden kazanılan anlamında kullanılır. Mecazen çok ucuz olarak geçmektedir.
Günlük hayatta toplum içerisinde insanlarımızı bedavaya alıştırıp daha sonra şöyle bir uygulama yapılmaktadır.
“Bir alana bir bedava” vb. Kampanyalar şeklinde; şayet fiyatları iyi bilmez isek işletmelerin birçoğu ekleyeceği fiyatı üzerine ekliyor. Daha sonra bizlere indirim yaptıklarını bildiriyor. Bizler de bir liralık bedava alacağız diye 100 lira harcama yapıyoruz.
Konuyla ilgili bazı atasözlerimizi hatırlatmak istiyorum.
"Bedava peynir sadece fare kapanında olur."
Bedava eşek attan yürük olur: Bedava olan şeylerin genellikle kalitesiz veya yeterince tatmin edici olmadığı halde daha cazip göründüğünü ifade eder (yürük: hızlı giden).
Bedava sirke baldan tatlıdır: Masrafsız ya da emeksiz elde edilen şeylere herkes istek gösterir ve bunlarda kusur aramaz.
Beleş (bahşiş) atın dişine (dizginine) bakılmaz: Bedava gelen şeyde kusur aranmaz, iyi mi kötü mü olduğuna bakılmaz, hemen olduğu gibi kabul edilir.
Konunun ilham kaynağı aşağıdaki harika hikayedir.
Adamın biri bir hayvanat bahçesi inşa ediyor ve giriş ücretini 300 lira yapıyor.
Birkaç gün bekliyor, kimse gelmiyor.
Sonra giriş ücretini 200 liraya indiriyor yine kimse gelmiyor.
Nihayet giriş ücretini 100 liraya kadar düşürüyor fakat kimse gelmiyor.
Bu defa girişi bedava yapıyor. Bir gün içinde hayvanat bahçesi ziyaretçi akınına uğruyor. Adam herkes içeride iken sessizce kapıları kilitliyor ve aslanları serbest bırakıyor. Çıkış kapısına da çıkış ücreti 500 lira yazıyor. Herkes mecburen parayı ödeyip çıkmak zorunda kalıyor.
Karşınıza çıkacak ucuz veya ücretsiz tekliflere dikkat edin; bedava ise muhtemelen ürün siz olabilirsiniz.