CAFER AKSAY
Köşe Yazarı
CAFER AKSAY
 

BAKIŞ AÇISI!

Değerli Dostlar; sizlerle “bakış açısı “ ile ilgili paylaşımda bulunalım istedim. Bakış açısı: Bir olayı, durumu belirli bir açıdan, yönden inceleme; görüş açısı olarak geçmektedir. Sizlerde biliyorsunuz ki bu duruma herkesin olaylara kendi penceresinden bakması deniliyor. Oysa “olayları daha iyi analiz etmek için farklı pencereden bakmak” gerekmektedir. Konunun ilham kaynağı aşağıdaki şahane anekdottur. Fizikçi, matematikçi, kimyacı, jeolog ve antropologdan oluşan bir heyet bir araştırma için arazide bulunmaktadır. Birden yağmur bastırır. Hemen yakındaki bir arazi evine sığınırlar. Ev sahibi onlara bir şeyler ikram etmek için biraz ayrılınca hepsinin dikkati soba üzerinde toplanır. Soba yerden 1 metre kadar yukarda, altındaki dizili taşların üzerindedir. Sobanın niçin böyle kurulmuş olabileceğine dair aralarında bir tartışma başlar. Kimyacı, “Adam sobayı yükselterek aktivasyon enerjisini düşürmüş, böylece daha kolay yakmayı amaçlamış.” der. Fizikçi, “Adam sobayı yükselterek konveksiyon yoluyla odanın daha kısa sürede ısınmasını sağlamak istemiş.” der. Jeolog, “Burası tektonik hareketlilik bölgesi olduğundan herhangi bir deprem anında sobanin taşların üzerine yıkılmasını sağlayarak yangin olasılığını azaltmayı amaçlamış.” der. Matematikçi, “Sobayı odanın geometrik merkezine kurmuş, böylece de odanın düzgün bir şekilde ısınmasını sağlamış.” der. Antropolog, “Adam ilkel topluluklarda görülen ateşe tapmanın daha hafif biçimi olan ateşe saygı nedeniyle sobayı yukarıya kurmuş.” der. Bu sırada ev sahibi içeri girer ve ona sobanın yukarda olmasının nedenini sorarlar. Köylü cevap verir: “Boru yetmedi ağam!” Biz de şöyle bakabiliriz; çözüm bazen bizlerin düşündüğü kadar zor değildir. Bilinendir. Kolaydır. Tecrübedir. Yaşanmışlıktır. Konuya bilimsel yaklaşmak, bazen çözüm olmayacağı gibi konuyu mecrasından uzaklaştırmak sonucunu da verebilir. (Burada bilimin ve bilimsel çalışmanın önemini asla inkâr etmediğimizi hatırlatmak isterim.)
Ekleme Tarihi: 09 July 2025 - Wednesday

BAKIŞ AÇISI!

Değerli Dostlar; sizlerle “bakış açısı “ ile ilgili paylaşımda bulunalım istedim.

Bakış açısı: Bir olayı, durumu belirli bir açıdan, yönden inceleme; görüş açısı olarak geçmektedir.

Sizlerde biliyorsunuz ki bu duruma herkesin olaylara kendi penceresinden bakması deniliyor. Oysa “olayları daha iyi analiz etmek için farklı pencereden bakmak” gerekmektedir.

Konunun ilham kaynağı aşağıdaki şahane anekdottur.

Fizikçi, matematikçi, kimyacı, jeolog ve antropologdan oluşan bir heyet bir araştırma için arazide bulunmaktadır. Birden yağmur bastırır. Hemen yakındaki bir arazi evine sığınırlar.

Ev sahibi onlara bir şeyler ikram etmek için biraz ayrılınca hepsinin dikkati soba üzerinde toplanır. Soba yerden 1 metre kadar yukarda, altındaki dizili taşların üzerindedir. Sobanın niçin böyle kurulmuş olabileceğine dair aralarında bir tartışma başlar.

Kimyacı, “Adam sobayı yükselterek aktivasyon enerjisini düşürmüş, böylece daha kolay yakmayı amaçlamış.” der.

Fizikçi, “Adam sobayı yükselterek konveksiyon yoluyla odanın daha kısa sürede ısınmasını sağlamak istemiş.” der.

Jeolog, “Burası tektonik hareketlilik bölgesi olduğundan herhangi bir deprem anında sobanin taşların üzerine yıkılmasını sağlayarak yangin olasılığını azaltmayı amaçlamış.” der.

Matematikçi, “Sobayı odanın geometrik merkezine kurmuş, böylece de odanın düzgün bir şekilde ısınmasını sağlamış.” der.

Antropolog, “Adam ilkel topluluklarda görülen ateşe tapmanın daha hafif biçimi olan ateşe saygı nedeniyle sobayı yukarıya kurmuş.” der.

Bu sırada ev sahibi içeri girer ve ona sobanın yukarda olmasının nedenini sorarlar.

Köylü cevap verir: “Boru yetmedi ağam!”

Biz de şöyle bakabiliriz; çözüm bazen bizlerin düşündüğü kadar zor değildir. Bilinendir. Kolaydır. Tecrübedir. Yaşanmışlıktır. Konuya bilimsel yaklaşmak, bazen çözüm olmayacağı gibi konuyu mecrasından uzaklaştırmak sonucunu da verebilir.

(Burada bilimin ve bilimsel çalışmanın önemini asla inkâr etmediğimizi hatırlatmak isterim.)

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve erdemliajans.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.