Üreticilerin korkulu rüyası haline gelen Akdeniz Meyve Sineğine engel olunması amacı ile Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bahçesinde tören düzenlendi. Törende TAGEM Genel Müdürü Dr. Metin Türker, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan birer konuşma yaptı.

Faydalı ve kısır böcek salımı töreninde konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, burada özellikle yaş meyve üretiminde zararlılara karşı önem arz eden mücadele konusunda biyolojik ve biyoteknik mücadelenin startının verilerek on binlerce kısırlaştırılmış Akdeniz sineği ve faydalı böceğin doğaya bırakıldığını söyledi.

Burada maksat zararlılara karşı özelliklede meyve üretimine zarar veren ürünlerimize rekoltesine ve kalitesine zarar veren Akdeniz meyve sineğine karşı mücadele etmek diyen Pehlivan, ‘’Bunu yaparken de mümkün olduğunca doğal yöntemleri kullanmak. Çünkü kimyasal ilaçlar ürünler üzerinde kalıntı bırakabiliyor. Bu da ürünü hem içte hem de dış piyasada pazarlanmasında engel teşkil edebiliyor. Dolayısı ile Tarım ve Orman Bakanlığımızın destek ve öngörüleri ile ürün arz güvenliğini bu manada sağlamak adına bu tür mücadeleler gerçekleştiriliyor. Bugün de hem Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün hem Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsünün hem de İzmir Bornova Zirai Mücadele Enstitüsü ile müşterek çalışması bakanlık desteğinde gerçekleştirilmiştir’’ dedi.

Mersin Turunçgilin başkenti sayılır diyen Vali Pehlivan şöyle konuştu:

‘’Zararlılara karşı 2017 ve 2018 yıllarında belli bir çalışma yapılmış ve şu anda belirli bir merhaleye gelmiştir. , Bugün itibari ile de 100 bin kısırlaştırılmış Akdeniz meyve sineği,  100 bin de faydalı böcek doğaya bırakıldı. Bu entegre mücadele devam ettiği sürece inanıyoruz ki ilimizde bilinçli tarım, ürünlerin kalitesi daha da artacak. Bu mücadele bugünle sınırlı kalmayacak. Çiftçilerimize yere düşen ve sineklerin üremesini sağlayan meyveleri toplamak üzere üreticilere 100 bin poşet dağıtımı yapıldı. Böcek salımı pilot uygulama olarak Alata’da başladı. Bu çalışma yaygınlaştırılarak devam edecik.’’

TAGEM Genel Müdürü Dr. Metin Türker de törende yaptığı konuşmada, faydalı ve kısır böcek salımın da pilot bölge seçilen Alata’da narenciye bahçesinde narenciye ağaçları ile buluşturuyoruz diyerek,   burada 150 bin kısır böcek, 100 bin de faydalı böcek bırakıyoruz diye belirtti.

Bu salınım sonrası araştırmacılar elde ettikleri verileri yeni buluş ve projelerde kullanacaklar diyerek konuşmasını sürdüren Türker:

‘’TAGEM olarak kısır böcek projesi kapsamında ATOM Enerjisi ile ortaklaşa proje yürüttük. Şu anda proje kapsamında iks rey cihazımız gümrükte. Bugün itibarı ile haftalık faydalı böcek üretiminde 6 milyon, kısır böcekte ise 5 milyon üretimdeyiz. Yılsonuna kadar ki kısır böcekte hedefimiz haftalık 10 milyon. Önümüzdeki yıl ise bu üretimi 100 milyon olarak hedefliyoruz. 2030 yılına kadar da kısır böceğin üretimini 500 milyon adete çıkartmaktır. Bu projenin başarıya ulaşması için STK’lar ve örnek çiftçilerin de taşın altına elini koyması gerekmektedir. Bugün ki böcek salımı gelecek çalışmalar açısından önem arz  ediyor. Amerika, İspanya, Şili gibi pek çok ülke bunu başardı. Biz neden başarmayalım.’’

Konuşmaların ardından böcek salımı gerçekleştirildi.

Advert