Aralık ayı başında başlanılan hasat Mayıs ayı ortalarına kadar sürecek. Hasadı yapılan portakalların Ar-Ge çalışması dışında kalan portakallar ihale yoluyla satılıyor.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü, portakal hasadı ile ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada 200 dekar arazi üzerine dikili üzerinde AR-GE çalışması yapılan portakalın hasadına başlanıldığını hasadın Aralık ayında başlayıp Mayıs ayı ortalarına kadar süreceğini belirtti. Ünlü,  200 dekar alandan 300 ton portakal rekoltesi beklediklerini kaydetti.

Enstitünün bahçe bitkileri üzerine Ar-Ge çalışması yapan bir kurum olduğunu belirten Ünlü, çalışmaların ağırlığını ise turunçgillerde erkencilik, geç mevsim, çekirdeksizlik, meyve et rengi gibi özellikleri ön plana alarak çalışmalar yaparak sektörün hizmetine sunmak için yürüttüklerini söyledi.

Yurt genelinde genel olarak 1 milyon 300 bin ton portakal üretiminin olduğunu kaydeden Ünlü, bunun 630 bin tonunun Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş gibi illeri içerisine alan Doğu Akdeniz Bölgesinde yetiştiğini vurgulayarak, üretimin genel olarak sofralık olarak yapıldığını belirtti. Ünlü, açıklamasında, ‘’Valansiye geççi portakalı, Vashinton Nevıl, Kara kara, Kozan yerli, Dörtyol portakalı gibi çeşitlerle üretim yapılmakta. Üretilen portakalın yaklaşık yüzde 20’ si ihraç edilmekte yüzde 80’ i ise iç piyasada özellikle kış aylarında C vitamini gereksinimi çok fazla olmasından dolayı turunçgiller de en yüksek C vitaminine sahip olması dolayısı ile iç piyasada zevkle tüketilmektedir’’ dedi.

Portakal hasadına Aralık ayının başında Vashinton Nevıl çeşidi ile başladıklarını ifade eden Ünlü şöyle konuştu:

‘’ Aralık ayının başında Vashinton Nevıl çeşidi ile hasadına başlanılan portakalın yafa portakalı, kara kara ve en son Mayıs ayının 15’ ine kadar Valansiye portakalı hasadı ile devam etmektedir ve iç piyasaya sofralık olarak sunuyoruz. Biz genel olarak portakalları yeni Turunçgil çeşidi geliştirmek için anne ve baba bireyi olarak kullanıyoruz. Meyve eti rengi kırmızı olan tatlı, erken ve geç mevsim olgunlaşacak şekilde ıslah çalışmaları yapmaya çalışıyoruz. Islah çalışmalarımız devam ediyor. Akdeniz İhracatçılar Birliği. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Mersin Büyükşehir Belediyesi gibi kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak sektöre yeni çeşitler kazandırarak ihracat potansiyelimizin ileri gitmesini sağlamaya çalışıyoruz.’’

Ünlü, enstitü bünyesinde 200 dekar alanda Ar-Ge çalışması yaptıklarını bunun 100 dekarı erkenci ve orta mevsim diğer 100 dekarı ise geç mevsim de yetişen Valansiye portakalı üretildiğini anımsatarak, Şu andaki toplam üretimimiz 300 ton civarında. Bunun içerisinde üzerinde Ar-Ge çalışması yapılanın dışında kalanlar ihale yoluyla satılmaktadır diye belirtti.