Balıkçılık sezonunun başlaması nedeni ile Erdemli Balıkçı Barınağında tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Kur’anı Kerim okundu ilçe Müftüsü hasan Küçük tarafından dua edildi.

Törende Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ile AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı birer konuşma yaptı.

Vali Ali Hamza Pehlivan yaptığı konuşmada, "15 Nisanda kapanan balıkçılık avlanma sezonu Mersin’de 15 Eylül yani bugün itibariyle açılıyor. Öncelikle hayırlı olmasını temenni ediyorum. Yaklaşık 15 gün önce Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetlerinde ve teşrifleriyle İstanbul Poyrazköyde sezon açılışı gerçekleştirilmişti. Tabi bölge bölge gün farkı olabiliyor, Akdeniz'de de bugün itibariyle avcılık sezonun açılışını vira bismillah diyerek gerçekleştiriyoruz’’ dedi.

Mersin ilimiz sınırları içerisinde 320 kilometre kıyı şeridimiz var diyen Pehlivan, il genelimizde 7 balıkçı barınağımız, balıkçılık sektöründe iştigal eden 481 tekne veya gemimiz var. Bugün itibariyle bu teknelerimiz denize açıldığını söyledi.

İlimizde diğer birçok sektörde olduğu gibi balıkçılık sektöründe de yıldan yıla gelişme kat edildiğini anımsatan Mersin Valisi Ali Hamza pehlivan, ‘’Nitekim son 10 yılda yetiştiricilik anlamında 11 kat artış sağlamışız ve 29 bin tona, buna tabi avcılığı da eklediğimiz zaman 6 bin ton da o ediyor, yaklaşık 35-36 bin ton üretim söz konusu.  Yıldan yıla bu artarak devam ediyor. Bu da tabi Tarım Orman Bakanlığımızın destekleri, teşviklerinin payı büyük.  Balıkçılarımızın da her geçen gün daha profesyonel bir yaklaşımla bu sektöre katkı sunmalarını payı elbette ki büyük’’ diye belirtti.

Balıkçılık dünyada gelişen sektörlerden birisi olduğunu vurgulayan Pehlivan şöyle konuştu:

‘’Dünyada balık üretiminin toplam 178 milyon ton olduğu ifade ediliyor. Ülkemizde de bakanlığımızın teşvikleriyle son yıllarda hâsılanın çok arttığını görüyoruz. Yine rakamlara baktığımızda yaklaşık 850 bin ton bir üretim ve ihracatında 4 kat artarak 400 milyon dolardan 1.6 milyar dolara çıktığını görüyoruz. Mersin ilimizde ifade ettiğim rakamlar nispetinde özellikle yetiştiricilik konusunda 11 kat artışla yaklaşık 36 bin tona ulaşmasıyla ilk 4-5 il arasına girmiş durumdayız."

AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı da yaptığı konuşmada, balıkçılara hükümetlerinin ÖTV desteği sağladığını belirterek, denizlerin ve içindeki canlıların bizlere emanet olduğunu kaydederek sezonun balıkçılara hayırlı olması dileğinde bulundu.

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya, balıkçılık sektöründe çalışanların büyük bir aile olduğunu söyledi. Balıkçılarımız 2022 yılında 44 milyar lira ihracatta, 20 milyar liralık ta iç piyasada satış yaparak ekonomiye katkı sağladıklarını belirterek, ‘’Sektörde yurt genelinde toplam 70 bin kişi istihdam edilirken aileleri ile birlikte 250 bin kişiye hitap ederek dolaylı olarak insanların evine ekmek götürmesini sağlayan bir sektördür’’ diye belirtti.

Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Volkan Taş ise yeni sezonun bereketli geçmesi dileğinde bulundu.  2023-2024 Akdeniz Balıkçılık sezonu açıyoruz bugün diyerek, ‘’Vira bismillah diyerek umut ve ekmek kapımızı açıyoruz. Umudumuz yüksek bugünden sonra Akdeniz’de her eve balık girecek inşallah diyoruz’’ dedi.

Denize balık için açılan eşlerden Rabia Taş, ‘’Bugün yeni sezonumuz açılacak. Tüm balıkçılarımıza bol kazançlı geçmesini diliyorum Hayırlı uğurlu olsun’’ diye belirtti.

Şeyda Alptürker de yeni balıkçılık sezonunun açılışında eşlerini denize yolcu etmeye, yeniden gelmeleri için dua etmeye ve hayırlı bir sezon dilemek için buraya geldiklerini ifade etti.

Ayşe Balkış ise ailecek balıkçı olduklarını vurgulayarak yeni sezonda bol bereketli sezon geçirilmesini dilediklerini ifade etti.

Törenin ardından sezon açılışı dualar ve havai fişek gösterileri eşliğinde balıkçılar denize yolcu edildi. Törene Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, ilçe kaymakamı Aydın Tetikoğlu, Akdeniz Sahil Güvenlik Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek, Mersin Tarım İl Müdürü Arif Abalı, Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya, AK Parti Erdemli ilçe başkanı Serdal Kaya, tarım teşkilatı çalışanları ve balıkçılar katıldı.