Lamas limonu dalında 5 liradan alıcı bulurken, devlet tarafından ihracatta ton başına verilen bin liralık teşvikin 2 bin liraya çıkartılması isteniyor. Üreticiler teşvikin artmasıyla birlikte piyasaların da hareketleneceğini kaydediyor.

İhracatçı ve üretici Erdoğan Yaşar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Erdemli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO)’ nun girişimiyle 21 Ekim 2019 yılında coğrafi işareti alınarak Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildiğini belirtti.

Yaşar, hasadı yapılarak belirli işlemden geçirilen Lamas limonunun ihracatının ve soğuk hava depolarına (yatağa) konulmasına başlanıldığını belirtti.

Geçmiş yıllarda yaz aylarında satışa sunulmak üzere limonları Ürgüp yöresindeki doğal soğuk hava depolarına götürüldüğünü ancak son yıllarda Mersin bölgesine yapılan soğuk hava depolarıyla birlikte yüzde 50-60 limonların Ürgüp yerine kendi bölgesinde depolandığını kaydeden Yaşar şöyle konuştu:

‘’Lamas limonunun hasadı Aralık ayında başlanıp Nisan ayında sona ermektedir. Lamas limonu diğer cinslere göre hasat sonrası 5-6 ay dayanmakta ve tüketicilere sunulmaktadır. İhracat olarak da, başta Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Ermenistan, Bulgaristan, Romanya, balkan ülkeleri, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan gibi Türkî cumhuriyetlere ihracatımız var.’’

İlçe genelinde 55 bin dekar alanda 190 bin 500 ton Lamas limonu üretildiğini vurgulayan Erdoğan Yaşar, limon fiyatlarının düşüklüğüne de değinerek, ‘’Mayer limonu turfanda yetişen ve sezonu geçtiği zaman yatağa gelmeyen bir çeşittir. Bu yıl rekolte yüksek olduğu için fiyatı düşük. Dalda elli kuruş ile bir lira arasında satılıyor. Ancak coğrafi işaret belgeli Lamas limonu öyle değil onun hasat zamanı başladı. Lamas limonunu uzun bir süre dalında bekletebiliyorsun, uzun yola dayanabiliyor ve depoda 5-6 ay yatağa alabiliyorsun. Lamas limonu dalında 5 liradan satılıyor. Devletimiz ihracatta ton başına bin lira teşvik vermektedir. Verilen teşvikle piyasaya canlılık getirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve Tarım Bakanımızdan bu teşvikin 2 bin liraya çıkartılmasını arzu etmekteyiz bu direkt olarak limonun 7-8 lira olması demektir ve üreticiye yansımasını da yükselecektir’’ dedi.

Tescilli Lamas limonunun hasadına başlanılmasıyla birlikte limon bahçelerinde makas sesleri de çoğalmaya başladı. Limon kesimine katılan Gülsüm Güngör, dünyaca ünlü tescilli Erdemli Lamas limonu hasadını yaptıklarını belirterek, ‘’limon hasadında genelde kadınlarımız ağırlıklı çalışıyor. Limonu kesiminden boy ayırışına ve paketlenmesine kadar hep kadınlarımız çalışıyor. Bizler sabah erken gelerek başladığımız limon bahçelerinde ekmeğimizi kazanıyoruz’’ şeklinde konuştu.

Elif Kırışık da, evlerine ekmek götürmek için Erdemlinin tescilli Lamas limonu hasadı yaptıklarını ifade etti.