Erdemli muzuna Türk Patent Enstitüsü tarafından 18.12.2020 yılında coğrafi işaret belgesinin alınmasının ardından her geçen gün ilginin daha da arttığını belirten Erdemli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Yıldız, ilçe genelindeki 25 dekar olan üretim alanının 55 dekara, rekoltesinin ise 160 tona ulaştığını söyledi.

Üretim alanlarının artırılmasına yönelik çalışmaların artırıldığına dikkat çeken Yıldız, konu hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Açıkta muz yetiştiriciliğinin geleneksel üretimden bilimsel üretime geçildiğini kaydeden Yıldız şöyle konuştu:

‘’İlçeye özgü Erdemli muzunun üretim alanı ve rekoltesinin artırılmasına yönelik Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte 2020 yılında Coğrafi İşaret belgesi alındı. Erdemli muzu ilçe iklimine uygun ve yerel bölgede yetişen bir ürün. Şeker oranının düşük olmasından kaynaklı diyabet hastaları tarafından çokça tercih edilen bir ürün. Yöresel olarak yetişen ve ilçenin de ismini alan Erdemli muzunun dikim alanlarının artırılmasına yönelik ‘’Erdemli muzu yayım projesi’’ çalışmalar yaptık. İlk önce Erdemli muzunu yetiştiren üreticilerimizi kayıt altına aldık ve yetiştirilip satılan muzların üzerine Erdemli muzu etiketi yapıştırdık. Ülke genelinde tanınırlığının artırılması için de yayım çalışmaları yürüttük. Yine 2022 yılında Erdemli Ticaret ve Sanayi Odamız (ETSO) ile birlikte coğrafi işaretli Erdemli muzundan çeşitli pasta ve tatlı yarışmaları yaptık. 2023 yılında ise ekim alanlarının artırılmasına yönelik minunun alandan maksimum verim alınmasına yönelik Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile proje hazırlayarak enstitü laboratuvarında nematod ve hastalıklardan ari, doku kültürü yöntemi ile muz fidesi üreterek üreticilerimize ücretsiz dağıtarak üreticilerin bütçesine katkı sağlamayı hedefledik.’’

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde Erdemli muzunun yaygınlaştırılmasına yönelik proje kapsamında çiftçilere sağlıklı, hastalıklara dayanıklı Erdemli muzu fidesi üretmek.  Amacımız kurum laboratuvarında doku kültürü yöntemi ile projede öngörüldüğü şekilde fideleri elde edildi ve üreticilerin hizmetine sunuldu. Enstitü olarak amacımız hastalıksız fide verebilmek için çalışıyoruz. Çiftçilerimize bahçelerine diktikleri fidelerin hastalıklara yakalanmaması, daha kaliteli ürün elde etmeleri  için doku kültürü yöntemi ile üretilen fideleri dikmelerini tavsiye etmekteyiz’’ dedi.

Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Kamil Yeşilyurt, oda olarak tarımsal üretime özellikle de üretilen ürünlerin coğrafi işaret belgeli alınmasına büyük değer verdiklerini ve desteklediklerini söyledi.  

Üretici Hüseyin Güven, arazisinde eskiden de açıkta Erdemli muzu yetiştirdiğini ancak daha kaliteli ve daha fazla ürün elde etmek amacı ile doku kültürü ile yetiştirilen fidanlardan diktiğini fidanları İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün proje kapsamında ücretsiz verdiğini söyledi. Güven, ‘’2 dekar alana yeni diktiğimiz fidanlardan daha fazla ürün almayı hedefliyoruz. İstenilen sonucu elde edersek alanı genişletmeyi amaçlıyorum’’ diye konuştu.