Tarım kenti Erdemli’de uygulanan geri dönüşüm ve doğayı koruma projesi ile park ve bahçelerdeki ağaçlar budanıyor, tarımsal atıklar ise alınıp kompost tesisinde geri doğaya kazandırılıyor.

Türkiye’nin limon deposu en çok sebze üretilen Erdemli’de çiftçilerin önündeki en büyük engellerin başında tarımsal atıklar geliyor. Hem çevre kirliliği hem de çiftçiler için maddi külfet oluşturuyor. Bunun önüne geçmek için ise Erdemli Belediyesi kompost tesisi kurdu. İklim Değişikliği ve Sıfır atık çalışmaları kapsamında yürütülen proje iki aşamalı yürütülüyor. Projenin birinci aşamasında çitçilerin tarla ve bahçelerindeki tarımsal atıklar bir bir alınıyor. Diğer bir aşaması ise kent genelinde Belediye ait park ve bahçelerdeki budanan dallar geri dönüşüme tabi tutuluyor.

Kompost tesisine getirilen ağaç dallarının kalınları talaş ve odun yapılarak ihtiyaç sahibi ailelerin yuvalarını ısıtırken ince dalla ise Kompost tesisinde öğütülerek gübreye dönüştürülüyor. Üretilen gübreler kent genelindeki parkları yeşillendiriyor.

Üreten, üretilene artı değer katan bir anlayışla çalışmalarını yürüttüklerini belirten Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, doğaya bırakılan tarımsal atıkların tamamını verime dönüştürdüklerini söyledi.

Tollu, çevreye bırakılan tarımsal atıkların çok ince olanları kompost tesisimizde öğüterek gübre haline getirdiklerini belirterek, ‘’Atıklardan elde ettiğimiz gübreyi çiftçilerimize dağıtıyoruz. Kalanları da talaş haline getirip kışın ihtiyacı olan vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Hem doğada ciddi bir kirliliği önlüyoruz, doğada ciddi bir tehdit olan, kirleten malzemeleri de verimli hale getirmiş oluyoruz’’ dedi.

Gelecek nesillerin çevre bilinci ile yetişmesi için ise minik eller üretilen gübre ile çiçek dikiyor. Doğa Müfettişleri Projesi kapsamında çocuklar tesise geliyor, minik elleri toprağa ve gübreye dokunuyor. Çocukların mutlulukları ise gözlerinden okunuyor.

Saksılarını gübre ile doldurduğunu ifade eden Arya Lina Erdinç, ‘’Saksılarımızı geri dönüşümde doldurduk’’ diye konuştu.

Geri dönüşümden çok etkilendiğini ifade eden Vahit Eren Yazar, ’’Muzun, elmanın ve portakalın kabuğunu toprakla karıştırıyoruz sonra o da gübre oluyor’’ diye ifade etti.

Yapılan doğal gübre ile temiz bir çevre hayal ettiğini ifade eden Feyza Özdemir, ’’Geri dönüşümü başlatıyorum çevremi temiz tutuyorum’’ şeklinde konuşurken, dalları budayıp gübre yaptıklarını ifade eden Asya Koç ise ’’Dalları buduyoruz, gübre yapıyoruz’’ diye belirtti.

Geri dönüşüm yaptıklarını ifade eden Yaman Çetin, “Doğal gübre ile geri dönüşüm yaptık. Geri dönüşüm yapıyorum çevremi temiz tutuyorum’’ diye konuştu.

Yürütülen projeden memnuniyetini ifade eden Ahmet Yıldız, “ Faydalı bir hizmet, sosyal bir yardımda bulunuyor. Yani gerçekten sosyal belediyecilik anlamında çok büyük bir atılım yaptı sayın başkanımız teşekkür ediyorum kendisine

Memnuniyetini ifade eden Ayşe Toprak, “Belediyemizden odun istemiştik kışın buralar soğuk olduğu için annem de yatalak. Kayınvalidem yatalak olduğu için evin içerisinde de soba yanması gerekiyor. Belediyemizde Park ve Bahçelerinden odunları kesip dağıtıyor. Biz de istemiştik geçen sene de istemiştik. Allah razı olsun belediyemize. İşte getirdiler odunu, Allah razı olsun biz de yakacağız, annemi ısıtacağız” vurgusunda bulundu.