Erdemli ilçesine bağlı Küstülü Mahallesinde susuz ve atıl durumdaki 6 dönüm arazi üzerine 4 yıl önce lavanta dikimi yapan Mutlu, ilçe kaymakamı Aydın Tetikoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Topçu, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Yıldız ve Erdemli Ziraat Odası Başkanı rasim Şahin ile birlikte hasat yaptı.  

Lavanta hasadı sonrası gazetecilere açıklama yapan kaymakam Tetikoğlu, ‘’Genelde Lavanta üretim bölgesi olarak Isparta ve Konya bilinir. Erdemli ilçemizde de dikilerek hasadına başlanıldı. Ümit ediyorum ki bu gelişerek devam eder ve diğer çiftçilerimize de örnek olur. Genç kadın çiftçimizi tebrik ediyorum’’ dedi.

Genç kadın çiftçi üretici Feride Mutlu da gazetecilere yaptığı açıklamada,  4 yıl önce dikimini yaptığımız lavantaları büyütmek için çok emek verdik, büyütmek için elimizden gelen herşeyi yaptıklarını söyledi.   

Genç girişimci kadın çiftçi olarak lavanta bahçesine ziyarete gelenlerden güzel temenniler aldığını belirten Mutlu şöyle konuştu:

‘’Mutluyum çünkü her sabah uyandığımızda mis gibi koku ile uyanıyoruz. Dikimini yaptıktan sonra ilk iki yıl kovalarla sulama yaptık, daha sonrasında hiç su vermedik. Özellikle kırsal kesimde susuz tarıma uygun bir bitki. Çevremizdeki insanlara susuz tarımda üretim yapıldığını göstermek ve örnek olmak istedik. Malum dünyada ve ülkemizde susuzluğa doğru gidiş var. Biz de alternatif tarım ürünü olması nedeni ile lavanta dikimini yaptık. Burada susuz tarım yaparak hem bölgemizi kalkındırmak hem de turizmi geliştirmek adına önemli bir adım attığımızı düşünüyorum açıkçası.’’

İlk etapta 6 dönüm araziye dikim yaptıklarını bu rakamı 20 dönüme çıkartacaklarını vurgulayan Mutlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘’Geçen yıl ilk hasadımızı yaptığımızda 20 litre yağımız çıktı bu yıl ise 100 litre lavanta yağı, kolonya ve krem yapmayı hedefliyoruz. Elde ettiğimiz yağdan sabun, kolonya ve krem elde etmeyi amaçlıyoruz. Tüm genç girişimçi çiftçi kadınlarımıza tavsiye ediyorum.’’  

Lavanta bahçesini ziyaret eden Meryem Karadağ ise lavanta bahçesini gezmek için artık Isparta’ya gitmeye gerek kalmadığını belirterek ‘’lavanta bahçesini görmeye geldik. Burayı internetten gördüm ve çok beğendim artık uzaklara gitmeye gerek kalmadı. Buranın doğasını çok beğendim. Bahçe içinde salıncaktan tutunda daha değişik dekoratif birçok eşyalar var’’ diye belirtti.