Yeni havalimanının sona yaklaştığı ve 20 bin kişiye yapımı sırasında istihdam sağlayan nükleer santralininde Mersin’e yapılıyor olması, savaş nedeni ile Rus ve Ukraynalılar’ın bölgeye akın etmesi ilgiyi bu kente daha da arttırdı.

Her türlü tarım ve sanayi alanında üretimin yanı sıra turizmin de olduğu şehirde bu sene Erdemli ilçesinde yabancıların talebi çoğaldı. Özellikle ilçe de sahil kenarları olmak üzere 1+1 ile 2+1 daireler 1 milyon liradan başlayarak 2 milyona kadar, 3+1 ve 4+1 daireler 2 ile 5 milyon lira arasında satışa çıkarak İstanbul’la yarışmaya başladı. İlçede villa fiyatları ise 8 milyon liradan başlayarak konum ve özelliklerine göre 50 milyon liraya kadar çıkması dikkat çekti. Ruslar başta olmak üzere bir çok ülkeden gelen vatandaşlar emlakçılarla görüşerek beğendikleri daireli almaya çalıştığı ifade edildi.

Hem Nükleer Güç Santralinde çalışmak hem de savaş nedeni ile Rusya’dan gelerek Türkiye’ye yerleşen ve vatandaşlık alan emlak firması işletmecisi Yuliya Kaygusuz, "12 yıldır burada yaşıyorum, 4 yıldır da emlak işleri yapıyorum. Burası çok güzel, Ruslar burayı çok seviyor. Plaj bölgeye çok yakın, sıcak ve güzel bir ülke, kahve, yemekler. Tabi ki ev fiyatları Rusya’ya ya göre uygun. Ancak İstanbul ile Erdemli’de ev fiyatlarında şuan yarışıyor, çünkü bizim bölge daha ilgi çekiyor, onun için fiyatlar çok yükseldi. En çok gelenler başta Rusça konuşan ülkeler, Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya, Kazakistan, Kırgızistan bütün ülkeler buraya geliyor şuan.  Biz son 4 yıldır bu işi yapıyoruz ve son 4 yılda 750  aileyi ev sahibi yaptık"dedi.

İstanbul ile Mersin’de ev fiyatların yarıştığına değinen emlak danışmanı Emre Kaygusuz ise "Neden İstanbul ile Mersin, bu fiyatlarla yarışıyor. Çünkü Mersin aşırı bir gelişim sağladı, ticaret merkezi haline gelmeye başladı, çok turist alan bir bölge olmaya başladı, hava limanının yapılması, limanın olması, onun haricinde nükleer santralin yapılıyor olması. Almanya’dan, Rusya’dan, Kazakistan’dan ve Orta Asya’nın çeşitli bölgelerinden bir çok insan taleple buraya gelmeye başladı.  Kesinlikle bu sene diğer senelere göre en fazla talebi yaşadık, son 4 yıla baktığımız zaman 700 ila 750 yabancı aileyi bölede ev sahibi yaptık."

Rusya’dan gelerek Erdemli’den ev alan Alexsandır Şigayev : "Şuan için oturum iznim var, Türk vatandaşı da olmak istiyorum. İnternetten Türkiye ile tanıştım, buraya geldim, burayı çok seviyorum. Bir daire satın aldım, Mersin bölgesine çok hayranım. Oturum izni aldım, vatandaşlıkta almak istiyorum. Yiyecek içecek anlamında burası bizim ülkemize göre  iki kere daha ucuz. Teknik anlamda elektronik ürünlerde hemen hemen aynı. Daire fiyatların da ise burası Rusya'ya göre daha uygun" şeklinde konuştu.