Erdemli Ziraat Odası Meclis Başkanı Aşkın Şahin, Mersin genelinde bir milyon 200 bin ton domates üretimi yapıldığını bunun ise 600 bin tonunun Erdemli ilçesinde yetiştiğini söyledi.

Aşkın gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçemiz genelinde 25 bin dekar alanda örtü altında domates üretimi yapılıyor ve bu da 600 bin tona denk geliyor. Üreticilerimizin bin bir emekle yetiştirdiği domatesler bu yıl özellikle dünya kupasının oynandığı Katar’a ihraç ediliyor çünkü tüketim fazla.  Yani dünya kupasına katılan ülkelerin domates ihtiyacını ilçemizden karşılıyoruz. Şu an ki fiyatlar da 10 lira düzeyinde. Girdi fiyatları yüksek olmasına rağmen bu rakam üretici için iyi’’ dedi.

Üretici Yusuf Yılmaz ise, ‘’Eylül’ün birinde güzlük olarak tabir ettiğimiz domates fidelerimizi toprakla buluşturmuştuk. Şuanda hasat etmeye başladık. Kilogram fiyatı 10 TL bandında gidiyor. Katar’da dünya kupası müsabakaları olduğu için ürünümüzün neredeyse yüzde 80’ini Katar’a ihraç ediyoruz. Öte yandan Ukrayna ve Rusya gibi ülkelere de domatesimizi gönderiyoruz. Ama şuanda dünya kupası olduğu için ağırlık Katar’a gidiyor. Dünya kupası bittikten sonra yine Rusya gibi ülkelere ihraç etmeye devam edeceğiz’’ dedi.

Yetiştirdikleri domatesi sadece Katar7a göndermediklerini aynı zamanda Türkiye’nin dört bir yanına Erdemli’den domates gönderdiklerine de değinen Yılmaz, ‘’İstanbul, Ankara, İzmir Bursa başta olmak üzere doğuda da Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa gibi şehirlere gönderiyoruz. Şuanda talep iyi memnunuz” diye belirtti.

Domateste üretim girdilerinin yüksek olmasına rağmen güzlük domatesin kilogramın 10 TL olması nedeniyle yüzlerinin güldüğünü ifade eden Yılmaz, özellikle kış sezonunda daha aşağı fiyatın kurtarmayacağını kaydetti.