Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)’ e bağlı Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü, kaliteli bal üretimi için Toroslar’a çıkartılan arıların kovanlarındaki peteklerinden bal sağımına başladıklarını söyledi.
Ünlü, Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Musa Bozuldu Yaylası'nda enstitü bünyesindeki arıcılık bölümünün arı araştırmaları faaliyetlerini inceleyerek gazetecilere yeni sezon bal hasadı ile ilgili bilgi verdi.
Turizm, tarım ve hayvancılık alanında önemli bir yere sahip olan Erdemli, arıcılık ve bal üretimi konusunda son yıllarda uluslararası arıcılık kongrelerinde aldığı ödüllerle de adından söz ettiriyor.
Yüksek rakımlı bölgelere kurulan kovanlardaki arıların tamamen doğal olarak ürettiği altın sarısı bal, özel aparatlar ile petekten ayrılarak, süzülüyor ve kavanozlara konularak sofralardaki yerini alıyor.
Enstitü Müdürlüğü uygulanan Ar-Ge ile hem bal üretiyor hem de daha kaliteli ürünün elde edilebilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu doğrultuda ilçeye bağlı Musa Bozuldu Yaylası'nda üretim ve denemeler esnasında oluşan tecrübeyi arıcılık faaliyeti yapan kurum, kuruluş ve arıcılarla paylaşıyor.
Ana arı ve arı yetiştiriciliği konusunda bakanlığın talimatları doğrultusunda arı yetiştiricilerine eğitimler verdiklerini kaydeden Ünlü, ‘’Bu eğitim de kaliteli bal üretimi açısından oldukça önemli. Erdemli'de bal hasadı başlamış durumda. Ağustos ayının sonlarına doğru devam edecektir" dedi.
Bahçe bitkilerinde olduğu gibi arıcılık konularında da araştırmalarımız var diyen Ünlü, ‘’Genelde Yörüklerin yaz aylarında çıkıp yaylak olarak kullandıkları 2 bin 100 rakımında Musa Bozuldu yaylasındayız.
Arılarımızı kışın enstitü arazisinde yaz aylarında ise yaylaya yani buraya çıkartıyoruz. Buraya getirmemizin sebebi de Endemik bitki ve florasının çok zengin olması nedeniyledir. Endemik bitki yani çiçek zenginliği olmasından kaynaklı bal kalitesi de yüksek olmasından dır’’ dedi.
Teknik olarak bölümde iki ziraat mühendisi, 1 tekniker ve bir tanede de işçimiz bulunduğunu vurgulayan Ünlü, ‘’Burada yaklaşık 110 kovanımız var 50-60 tane de ana arı için küçük kovanlarımız mevcuttur’’ diye konuştu.
Enstitü olarak yıllık 2,5 ton bal üretimi yaptıklarını kaydeden Ünlü, bal sağımından sonra AR-GE çalışması fazlası balımızı satış merkezimizde vatandaşlarımızın arzına sunuyoruz. Üretilen bala talep çok fazla ve talebi karşılamakta zorlanıyoruz. Balımızı satışa çıkardığımız andan itibaren 15 gün içinde bitiyor. Balımızı alan bir daha almak istiyor’’ ifadesine yer verdi.
Bu yıl yağışlardaki dengesizlik nedeni ile özellikle Mayıs ve Haziran ayında yaşanan yağışlardan dolayı arılarda verimli olamadığına dikkat çeken Ünlü, bu nedenle de rekoltenin düşük çıkacağını öngördüklerini kaydetti. Rekoltenin düşük olması balda kaliteyi artırmadığını dile getiren Ünlü, ‘’Baldaki kalite çiçek adetinin yani floranın zengin olması ve arıların rahat çalışmasından kaynaklıdır’’ şeklinde konuştu.
Enstitünün 1944 yılında tarımsal araştırmalar üzerine kurulduğunu anımsatan Ünlü, bugüne kadar yöredeki arıcılar başta olmak üzere arıcılığa yeni başlayanlara, teorik ve pratik eğitimlerin verildiğini vurguladı. Dr. Ünlü, enstitü olarak arıcılıkla ilgili yaptıkları çalışmaları başta Afyonkarahisar, Konya, Antalya, Isparta, Adana, Hatay, Burdur, Mersin gibi 12 vilayetteki illerin arcılığına yön vermeye çalıştıklarını anımsattı.
Ünlü, sözlerini şöyle tamamladı: ‘’Toroslar’ daki flora zenginliği bala yansıdığı için çiçek balında kaliteyi getiriyor. Bu nedenle Toroslar’ ın çiçek balı en fazla tercih edilen balların başında yer alıyor.’’
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Arıcılık Bölümü Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Emrah Çulha ise asıl amaçlarının arıcılık üzerine Ar-Ge çalışmaları yaparak yenilikleri üretici ve sektör temsilcilerine sunmak olduğunu belirtti.
Özellikle ana arı üzerine çalışmalar yürüttüklerine dikkat çeken Çulha, ana arıda kalite yüksek olursa verim de kalitede yüksek olur. Erdemli ilçemiz arı yetiştiriciliğinin merkezi diyebiliriz’’ diye belirtti.
Üreticilerden Mehmet Doğan da zenin çiçek florasından istifade etmek için arılarını 2 bin 100 rakımlı musa Bozuldu yaylasına çıkarttığını, 50 kovanından bu yıl 300 kilo bal hasadı beklediğini söyledi.