Son yıllarda özellikle kırsal kesimde sulu tarıma geçilmesinin ardından üretimde gözle görülür bir artışın yaşandığını vurgulayan Şahin, Mersin genelinde 1 milyon 200 bin ton domates üretildiğini bunun ise yüzde 50’si yani yaklaşık 600 bin tonunu örtü altı serada ve açıkta Erdemli’de üretildiğini belirtti.

Erdemlinin özellikle son 20 yılda açıkta domates yetiştiriciliğinde marka haline geldiğini ifade eden Şahin AA muhabirine şöyle konuştu:

‘’Dünyada meydana gelen enerji, gıda ve kuraklık krizi nedeni ile tarım ürünleri yani gıda ön plana çıktı. Özellikle Avrupa da enerji ve kuraklık krizi baş gösterince bizim ürettiğimiz ürünlere Avrupa ülkelerinden Romanya, Bulgaristan, İngiltere, Fransa ve İspanya gibi ülkelerden talepler gelmeye başladı. Sadece Avrupa ülkelerinden değil Orta doğuda ise İsrail’den talep arttı. Bu ülkelere Torosların zirvelerinde yani yaylalarda yetiştirdiğimiz domatesleri ihraç ediyoruz. Talepleri karşılayabilmek için soğuk hava ve paketleme tesislerine daha fazla ihtiyaç duymaktayız. Biz tesisimizde 50’nin üzerinde insanımıza yapılan ihracat sayesinde istihdam sağlıyoruz. Ne kadar fazla soğuk hava ve paketleme tesisi yapılırsa o derece ihracat artar daha fazla istihdam sağlanır. Bu tür tesislerin artmasını istiyoruz.’’

Erdemli’ deki çiftçilerin 12 ay aralıksız üretim yaparak hem kendi bütçelerine hem de ülke ekonomisine katma değer sağladıklarını anımsatan Şahin, son yıllarda dünyada başta enerji ve gıda krizi yaşandığına dikkat çekerek, ‘’Yaşanan krizlerle tarım ve gıda ürünleri ön plana çıktı. Dünyada gıda ve kuraklık krizi yaşanırken ülkemizde çiftçilerimiz üretimden hiç vazgeçmedi inadına üretti. Erdemlili üreticilerimiz de limon ve domates üretimini hiç aksatmadı. Özellikle yaz döneminde açıkta üretilen domateslerin yüzde 80’i ihraç edilmektedir bu da üreticinin yüzünü güldürüyor, ülke ekonomisine katma değer sağlıyor’’ dedi.

Gıda ürünlerinin dikiminden hasadına kadar her kademede Türk kadının emeğinin yadsınamayacağını dile getiren Erdemli Ziraat Odası Meclis Başkanı Aşkın Şahin,  kadınların ihracata giden domatesleri fidesinden hasadına kadar nakış nakış dantel dantel işlediklerini ve Avrupalıların damak tadına sunduklarını kaydetti.

Domates paketleme tesisinde günlük yevmiye ile çalışan Esra Kaya, Avrupa ve Orta Doğuya gidecek ihracatlık domatesleri işlediklerini söyledi. Kaya, bu tür tesislerin çoğalması gerektiğini belirterek, ‘’Paketleme tesisleri çoğaldıkça kadın çalışanlara daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır’’ diye belirtti.

Paketleme tesislerinde çalışan kadınların ülke ekonomisine katkısının büyük olduğuna dikkat çeken Kaya, ‘’Üretimden hasada kadar kadınlarımız üretimin tüm evresinde yer alıyor. Torosların zirvesinde organik ve sağlıklı olarak yetiştirilen domatesleri Avrupalıların sofralarına sunmadan önce ilmek ilmek işliyor, onlara sağlıklı ürün sunarken ülkemize de katma değer sağlıyoruz.