Çiftçilere ücretsiz sertifikalı ata tohumu dağıtımı için ilçeye bağlı Çerçili Mahallesi Süpürgelik mevkisinde tören düzenlendi. Törene belediye başkanı Mükerrem Tollu, MHP Erdemli ilçe başkanı Fatih Serin, İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, Erdemli ilçe Tarım Müdürü Mesut Yıldız, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Törende konuşan Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, ‘’Her yerde gıda krizi yaşansa Toroslarda gıda krizi yaşanmaz. Çünkü Torosların zirvesinde ekilmedik toprak, üretilmedik arpa-buğday kalmayacaktır’’ dedi.

Ülke kalkınmasının yegâne unsurlarından bir tanesi de üretimden geçtiğini anımsatan Tollu, ‘’Bu memleketin üretim ve çalışmadan yana hiçbir sıkıntısı yoktur. Dünyada global bir kriz olmasına rağmen bu krizi en az hasarla atlatan ülkeyiz. Erdemli ilçesi bu krizden en az etkilenen bölgelerden bir tanesidir ve bunun sebebi de çiftçilerimizin ürettiği ürünlerden gelmektedir. Erdemli demek üreten insanların kenti demektir. Bu nedenle de sizlerle gurur duymaktayız. Erdemli belediyesi olarak çorbada bizimde tuzumuz olsun diyerek, Erdemlinin tüm topraklarını tohumla buluşturacağız. Dünyada şartlar ne olursa olsun Erdemlimizde kesinlikle gıdaya erişim sıkıntısı olmaz. Çünkü sizler Torosların tepesinde el emeği göz nuru ile üreten, çalışan, hem ailenizi doyuran, hem ülkemizi hem de dünyayı doyuran hüviyete sahipsiniz. Çok şükür sizlerin sayesinde ne bölgemizde ne ülkemizde gıdaya erişim sıkıntısı yaşanmadı bundan sonra da kesinlikle olmayacaktır’’ diye konuştu.

Ekim alanlarının zaman geçtikçe daraldığına dikkat çeken Tollu, girdi maliyetlerinin kurtarmaması nedeni ile toprağın buğdayla buluşması uzun yıllar maalesef sekteye uğradığını ileri sürerek şöyle konuştu:

‘’Biz de 21’inci yüzyılın en stratejik ürünün tarım olduğunu olduğunu bilerek, topraklarımızı tohumla buluşturmak adına çiftçilerimizin bir nebzede olsa üretime katkıda bulunmak adına özellikle kırsal kesimdeki mahallelerde 490 çiftçimize 50 ton tohum vererek toprakla buluşmasına katkı sağlayacağız. Torosların tepesinde sulu tarıma geçildi ancak sulu tarımın yapılamadığı yerlerde ekilmedik yüzlerce dönümlük koyaklar var ve biz buraların da ekilmesini sağlayacağız. Her çiftçimizin traktörü yok tarlayı sürmek için bunu da ücretsiz biz sağlayacağız. Diliyoruz ki çiftçilerimiz topraklarını buğdayla, arpayla ve nohutla buluştursun. Biz inadına üreteceğiz, inadına çalışacağız. İnsanlarımızın müreffeh, kaliteli ve huzurlu yaşaması için elimizden gelen her türlü gayreti sarf ediyoruz.’’

Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı da yaptığı konuşmasında, çiftçilerin kaliteli üretim yapması için destek veren Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu ve ekibine teşekkür etti.

Çiftçilerden Fatma Cücü’de konuşmasında, Torosların zirvesinde imkansızlıktan 45 dönümlük arazinin ekilemediğini belirterek, ‘’Evdilek yaylamızda 23 yıldır imkansızlıktan dolayı ekilemeyen 45 dönüm arazimizi sağlanan sertifikalı tohumla topraklarımızı buluşturacağız, proje ile arazilerimiz yeşerecek. Ailemize ve ülkemize ekonomik katkı sunacak. Başkanımıza teşekkür ediyoruz’’ dedi.

İlyas Kil ise,  belediyenin çiftçilere ekilmek üzere sertifikalı tohum desteği vereceği şeklinde yapılan projeye bizde başvurduk ve ata tohumundan bizde alıp 20 dekar toprakla buluşturacaklarını kaydetti.

Köylerde birçok arazinin sulu tarıma geçtiğini ancak girdi maliyetinin artmasından kaynaklı yüksek kesimlerdeki toprakların ekilemediğini vurgulayan Kil, ‘’Çiftçiler için çok güzel proje. Başkanımızın başlattığı ‘’Toprağa tohum üreticiye umut oluyoruz’’ projesi ile çiftçilere tohum dağıtımı yapılmasının yanı sıra tarlanın işlenmesi için traktör temin edilmesi de çok önemli hizmet.  Kapımıza kadar getirilen ata tohumu buğdayı hasat ettiğimizde tüm insanların hizmetine sunacağız. Bizim görevimiz sonuna kadar üretmektir’’ diye belirtti.

Fatma Ergün isimli çiftçi kadın ise imkânsızlıktan dolayı tohum alamadığını ve 13 dönüm tarlayı bir türlü ekemediğini ifade etti. Ergün, bu proje ile tarlasının yeşereceğini ve buğday hasadı yapılacağını dile getirdi.

Konuşmaların ardından belediye başkanı ve protokol üyeleri tohumları toprakla buluşturdu.