Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün desteklediği proje kapsamında hazırlanan  yerli arpa tohumlarının, kırsal mahallelerdeki yörüklere ve çiftçilere yüzde 75’i bakanlık destekli, yüzde 25’ i de üretici katkısı ile  dağıtımı için Erdemli Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde tören düzenlendi.

Programda konuşan Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, Türkiye’nin geçmişte kendi kendine yeten ender ülkelerden birisi iken şimdi dışarıdan ürün alan ülke durumuna geldiğini bunu da üretim yaparak aşılacağını kaydetti.

Son dönemlerde dünyanın gıdaya ulaşımda sıkıntı yaşar duruma geldiğine dikkat çekerek, ‘’Tarım ürünleri en değerli ürün haline geldi ve değer kazandı. Bakanlığımızın yaptığı bu proje üreten çiftçiye en büyük destektir’’ dedi.

Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, Atıl tarım arazilerini değerlendirmek yerli ve milli çeşitleri geliştirmek amacıyla proje hazırladıklarını söyledi.

Abalı, ‘’Bu projemiz 3 milyon liralık bir proje ve bu projeyle 11 bin 800 dekar alanda üretim yapılacak ve tüm Mersin'de 505 çiftçimiz faydalanacak’’ dedi.

Tarsus, Mut, Gülnar, Aydıncık, Akdeniz, Toroslar ve Erdemli'de tohum dağıtımı yaptıklarını belirten Abalı şöyle konuştu.

‘’Bu ekimle ilimize 7 bin ton yem girdisi sağlanacak aynı zamanda 42 milyon TL'lik Mersin ilimizin bütçesine ve ülkemizin bütçesine katkı sağlayacak. Çiftçilerimiz aynı zamanda bu projenin devamını da istiyorlar. İnşallah çiftçilerimiz için bereketli bir yıl olur.’’

Erdemli Tarım İlçe Müdürü mesut Yıldız da yaptığı konuşmada, ilçe genelinde 15 çiftçiye 4 bin 100 kilogram arpa tahımı dağıtıldığını kaydetti.

Tarımsal üretimde Erdemli denince ilk akla gelen limon üretiminin geldiğini dile getiren Yıldız, 2021 verilerine göre, 108 bin 500 dekar alanda 442 bin ton üretime sahip olunduğunu ifade etti. Yıldız, yine 2021 verilerine göre ülke genelindeki limon üretiminin 1 milyon 150 bin ton civarında gerçekleştiğini bunun yüzde 30’unu, il geneli üretimin de ise yüzde 55’i gibi üretimin olduğunu vurguladı.

Limondan sonra örtü altında ve açık alanlarda domates yetiştiriciliğinin geldiğini ve birçok il ve ilçeye göre çok önde olunduğunu dile getiren Yıldız,  özellikle yayla sezonunda açıkta domates yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığını kaydetti.

Limon ve domatesin ardından bakanlığımız ve il müdürlüğümüz ile birlikte yaptığımız ilçede alternatif ürün yetiştiriciliği konusunda da güzel çalışmaların yapıldığını ifade eden Yıldız, ‘’Alternatif üründe Avokado, keçiboynuzu, kivi ejder meyvesi gibi ürünlerde de ilçemiz yine söz sahibi olmaya başlamıştır’’ diye belirtti.

Arpa dağıtımı projesi ile ilgili ise şöyle konuştu: ‘’Erdemli’de yaklaşık 160 bin kıl keçisi olmak üzere 200 bin küçük baş hayvan üretimimiz var. Koyun keçi yetiştiricileri birliği Toprak Mahsullüre Ofisi ile güzel bir çalışma yaptı ve küçükbaş üreticilerine yem desteği sağlandı. Şu an gerçekleştireceğimiz proje ile ilgili güzel bir proje hazırlandı ve ilçeler olarak bizlerde üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalıştık.  Bu çalışmalar neticesinde Erdemli’de 15 üreticiye sertifikalı 4 bin 100 kilogram arpa dağıtımını yaptık. Üreticilerimize hayırlı olsun.’’

Konuşmaların ardından çiftçilere Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin ile Erdemli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Yıldız tarafından yerli arpa tohumları dağıtımı yapıldı.