Mersin’in Erdemli ilçesinde ziraat yüksek mühendisi Mevlüt Şen, 1 dekar alana dikimini yaptığı ‘Gölevez’’ bitkisinden 5 ile 7 ton arasında ürün hasadı yaptığını söyledi.

İlçeye bağlı Akdeniz Mahallesinde üretilen Gölevez bitkisinin hasadı yapıldı. Hasatta gazetecilere konuşan Mersin Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Mustafa Nevzat Zaim, il müdürlüğü olarak birçok ürün üzerinde çalışmalar yaptıklarını, bölgede özellikle muz ile birlikte tropik ve suptropik meyvelerin üretiminin oldukça geliştiğini belirtti.

 Zaim, ‘’Muz’ un yanında avokado, guava, mango, papaya gibi bitkilerin ekiminde hızlı bir artış gözleniyor. Bunda en büyük etken iklimimizin ılıman haline gelmsi ve sahil bölgelerinin özellikle tropik meyveler konusunda daha çok çalışmasına üretmesine imkan tanıyor. Üreticimiz kendi çabaları ile Gölevez bitkisi üretti bu da bizleri sevindiriyor.

Kolakas güneydoğu Asya da özellikle Hindistan, Endonezya gibi ülkelerde tropik ve suptropik bölgelerde yetişen bir bitki,  özellikle mikro elementler yani kalsiyum, fosfor, potasyum, çinko ve magnezyum gibi elemenler yönünden oldukça sağlığa büyük faydaları olan bir ürün. Tabi Bozyazı, Gazipaşa, Alanya gibi daha ılıman bölgelerde yıllardır yetiştiriciliği yapılıyor ve tüketiliyor. Özellikle KKTC’de tüketimi çok yüksek bir bitki. Bölgemizde de Erdemli ilçesinin iklim şartlarının uygun olması nedeni ile yaygınlaşma ve alternatif ürün olma özelliği gösterebilecek potansiyel var’’ dedi.

Hasada katılan Erdemli Ziraat Odası (EZO) Başkanı Rasim Şahin, Gölevez bitkisinin ılıman bölge olarak Akdeniz bölgesinde yetiştiğini dönüm başına 5 ile 7 ton arasında ürün verdiğini belirtti. Şahin, Hallerde  kilosunun 20 -25 lira arasında toptan satıldığını bir dekardan ortalama 75 ile 100 bin lira arasında gelir elde edildiğini belirterek,  bu nedenle üreticilere alternatif ürün olarak tavsiye ettiklerini söyledi.

Gölevez üreticisi ziraat yüksek mühendisi Mevlüt Şen ise 1 dekara diktiği Gölevez bitkisinin fazla bir masrafının olmadığını belirterek, sadece suyu çok sevdiğini kaydetti. KKTC’lilerin bu ürünü çok sevmesinden dolayı bu ülkeye ihracatının yapıldığını vurgulayan Şen,  ‘’Yetişen gölevez  meyvesi 1,5 kilo ağırlığında geliyor. KKTC’de Kolakas yani Kıbrıs patatesi olarak biliniyor. Kıbrıs’ta su sıkıntısı olmasından dolayı Türkiye’den gönderiliyor. Türkiye genelinde üretimin bin ton olduğunu özellikle yetiştiği bölgenin ise Anamur, Bozyazı, Antalya da Alanya gibi bölgelerde yetişirken artık Erdemlide de yetişmeye başladı’’ diye konuştu.

Konuşmaların ardından Gölevez bitkisi hasadı yapıldı, davetlilere gölevez ikramında bulunuldu.