- Ödüllü bal üreticisi Celal Çay, dünya arıcılık örgütü Apimondia tarafından 2019 yılında Kanada’nın Montreal kentinde yapılan yarışmada, Erdemli ilçesine bağlı 2 bin 500 rakımlı Eğriçayır yaylasında üretilen Eğriçayır balı "Dünyanın en iyi balı" seçilmesinin ardından pandemi döneminde aşırı talep görmüştü. İç piyasanın yanında Amerika, Avrupa, Birleşik Arap Emirlikleri ve uzak doğu ülkelerine göndermeye başladıklarını ve pazar sorunlarının olmadığını söyledi.

Dünyanın en iyi balı unvanına sahip, “Eğriçayır’’ yaylasında bal sağım heyecanı başladı. Arıcılar kış aylarında yağan bol karlarla obrukların dolduğunu baharın gelmesiyle de bin bir çeşit çiçekleri sulayacak sularla çiçeklerin açtığını ve bal veriminin bu yıl arttığı belirtildi.

Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, Eğriçayır yaylasında bal sağım çalışmasına katılarak üreticilere sezonun bereketli ve bol kazançlar getirmesi dileğinde bulundu. Başkan Tollu ile arıcı Celal Çay, kovanlardan ilk peteği çıkartarak arıların sırladığı petekler temizlenmesinin ardından petekler makineye konuldu ve bal sağım makinesinin ilk kolu çevrildi ve yaylada sezonun ilk bal hasadı başladı.

Üreten,  üretilene artı değer katmak için gayret ettiklerini belirten Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu gazetecilere yaptığı açıklamada,  “Mersin genelinde kayıtlı 4 bin arıcı bulunuyor. Arıcılarımızın kaliteli bal üretip dünya pazarlarında yer almaları için belediye bünyesinde kurduğumuz özel ekiple destek vermeye çalışıyoruz. Şu anda Erdemlimize bağlı 2 bin 500 rakımlı dünyanın en kaliteli balının üretildiği Eğriçayır yaylasındayız. Burasının kışı bir başka yazı bir başka güzel. Belediye olarak çalışana üretene artı değer katıyoruz. Erdemlimizin her bir metrekaresinin güzelliklerle dolu olmasının çok güzel olmasının örneğini yaşıyoruz. Mersin genelinde kayıtlı 4 bin arıcımız var. 4 bin arıcı çok ciddi bir üretim yaparak ülke ekonomisine artı katma değer sağlıyor. Ya Allah bismillah diyerek balımızı üreticimiz ile birlikte yaptık. Bütün bal üreticilerimize bereketli bir sezon diliyorum” dedi.

Kışın yağan karlarla dolan obrukların baharla eridiğini ve bol çiçeklerin açtığını ve arıların bol bal yaptığını belirten arıcı Celal Çay, ‘’Mersinli arıcılar olarak bu yıl yüzümüz gülüyor. Çünkü çok verimli bir sene geçti bizim için. Kışın bolca kar yağdı. Toroslar’ daki obruklar bolca karla doldu. Baharda bu karlar eridi ve Toroslar’ daki yabani kır çiçeklerini suladı. Arılarımız da tonlarca balı bu yıl kır çiçeklerinden topladı arıcılar olarak yüzümüz gülüyor’’ diye belirtti.

Eğriçayır Yaylası’nda üretmiş oldukları balın 2019 yılında dünyanın en iyi balı seçildiğini ifade eden Çay, gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘’Kanada’nın Montreal kentinde dünya arıcılık örgütü Apimondia tarafından 2019 yılında Kanada’nın Montreal kentinde yapılan yarışmada, "Dünyanın en iyi balı" seçilerek dünya kupası ile ödüllendirildi. Yarışma sonrası ürettikleri balın yurt içinden ve yurt dışından talep görmeye başladı. Önceliğimiz yurt içi olmak üzere Avrupa ülkeleri olmak üzere Dubai, Japonya,  Malezya ve ABD gibi ülkelerden talep gelmeye başladı. Geçen yıl kuraklık olması nedeniyle çok fazla ihracat yapamamıştık ama bul yıl üretmiş olduğumuz bu tonlarca balı dünyanın dört bir tarafına gönderme hedefindeyiz. Tabi öncelikle iç piyasadaki müşterilerimizin taleplerini karşılayacağız,  sonra yurt dışına da göndereceğiz. Mersinli arıcılar olarak bu yıl çok mutluyuz” şeklinde konuştu.

BİLGİ NOTU:

Eğriçayır balı, Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı 2 bin 500 rakımlı Eğriçayır yaylasında üretilmektedir. İlk yarışmaya 13 yıl önce 2009 yılında Fransa 'nın Montpellier şehrinde toplanan dünya arıcılık kongresinde üçüncülük ödülü aldı. Bu ödül ile Eğriçayır balının ünü tüm dünyaya yayılmaya başladı. Daha sonra 2011 yılında Slovenya, 2012 yılında İtalya ve gene 2013 yılında Ukrayna da Gümüş madalya aldı. 2017 yılında İstanbul’ da toplanan dünya arıcılık kongresinde ise ilk altın madalyayı aldı. Her 2 yılda farklı bir kıtada toplanan Dünya arıcılık örgütü Apimondia 2019 yılında Kanada nın Montreal kentinde toplandığında ise Eğriçayır balını "Dünyanın en iyi balı" seçerek büyük kupa ile ödüllendirildi. Bu kupa Türk balının hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtılmasında etkili oldu.