Mersin Erdemli Belediyesinin, ‘buğday ekim projesi’yle, 49 köyden 490 üretici Ekim ayında toprağı tohumla buluşturdu.

Kimi tarlayı ekemiyordu, kimi ise ekmekte zorlanıyordu. Proje sayesinde topraklarını eken yörüklerin mutluluğu ise gözlerinden okunuyordu.

Genç çiftçi Mesut Topal’la ile ilk hasadı yapan Projenin mimarı Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, üretimin önemine dikkat çekiyor.

Üreten, üretilen artı değer katmak için gayret ettiklerini ifade eden Başkan Tollu, “Torosların zirvesinde 49 köyümüzde 490 çiftçimize dağıttığımız tohumluk buğdayımızın hasadına geldik. Ülke kalkınmasının en önemli faktörlerinden bir tanesi üretim. Düne kadar yaylalarda ekilmeyen, biçilmeyen tarlalarımızın işler hale getirdik ülke kalkınmasına çok ciddi katkımız olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

 

“ Çiftçiye Kazandıran Proje “

Torosların zirvesinde yaşayan çiftçiler ise belediyenin ücretsiz olarak buğday tohumu desteği ve mazot yardımı yapmasından oldukça memnun.

Belediyenin verdiği destekle toprağını ektiğini ve bu yılki hasattan memnun kaldığını ifade eden çiftçi Mesut Topal, “ Projeye dâhil olduktan sonra Ekim ayında buğdayın ekimini gerçekleştirdim, şimdi de hasadını yapıyorum. Allah’a şükür bu yıl hava yağışlı gitti, bahar yağmurları iyi olduğundan dolayı ekinler de maşallah bu yıl verimli, bugün hasadını yapıyoruz. Daha bugüne kadar hiç tarlasını ekmeyen birçok atıl arazide olan tarlalar hep yıl ekildiler. Bu yıl Ekim oranı daha önceki yıllara göre çok çok yüksek” diye konuştu.

 

Köylülere verilen destekle daha çok ekim yapıldığını ifade eden çiftçi Aydın Altıntaş, “Köylülerimizin ekin ekmesi için bizim gibi köy kırsal kesim olduğu için imkânlar yok, çok kişiler fakir. Belediyemizin verdiği imkâna göre de belediyemize teşekkür ederim. Herkes ekip biçiyor, üretirsek daha iyi olur, üretmezsek olmaz. Biz üreticiyiz, çiftçiyiz, her zaman böyle projelerin devam etmesini istiyoruz. Köylülerimize, vatandaşlarımıza yardım ettiği için çok teşekkür ederim” diye konuştu.

 

Tarlalarını bu yıl ekebildiği için çok mutlu olduğunu ifade eden çiftçi Reşat Karagöz,  “İşte yardım ediyorlar, garibana, durumu iyi olmayanlara yardımcı oluyorlar. Memnunum bu projeden, çok iyi yani benim için hani. Gariban olanlar ve gücü yetmeyenler” diye konuştu.

Genç çiftçilerin de bu projeden faydalanarak kazanç elde ettiğini ifade eden çiftçi Ahmet Doğru, “ Ben, genç çiftçi olarak ekiyorum. Memnunum. Destek benim için çok iyi oldu. Ekmek için teşvik ediyor beni.” diye konuştu.

 

Öte yandan çiftçilerin buğday hasadı devam ediyor.