Müftü Küçük şunları kaydetti, “Ramazan ve Dayanışma” temasıyla Rahmet, mağfiret ve ebedi kurtuluşun müjdecisi Ramazan ayına ulaşmanın huzuru içerisindeyiz. 22 Mart Çarşamba akşamı kılınacak ilk teravih namazının ardından 23 Mart Perşembe günü orucumuzu tutmaya başlayacağız.

Asrın afeti olan depremlerden dolayı bu yıl Ramazan ayına burukluk içerisinde giriyoruz. Millet olarak zor sınavlardan geçiyoruz. Yaşanılan afet ve felaketlerin sonuçlarına dair toplumsal bir duyarlılık oluşturmak için bu yılın Ramazan teması Diyanet İşleri Başkanlığınca “Ramazan ve Dayanışma” olarak belirlendi. Ramazan ayı boyunca yapılacak programlarla toplumsal dayanışma bilincini güçlendirmek ve depremzede kardeşlerimizin yaralarını sarma hususundaki duyarlılığın devam edebilmesi için bu tema tercih edilmiştir.

Dinimiz İslam yardımlaşma, paylaşma ve dayanışma dinidir. Rabbimiz (c.c) Kur’an-ı Kerim’de ‘Müminler, ancak kardeştirler.’ buyurarak, hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı sarılmamızı, iyilik ve takvada yardımlaşmamızı emretmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) de, ‘Bir kimse kardeşine yardım ettiği müddetçe Allah da ona yardımını sürdürür.’ buyurarak bizleri her zaman dayanışmaya ve yardımlaşmaya sevk etmektedir.

“İyilikte yardımlaşma ve dayanışma; milletimizin karakteri olmuştur”

Tarihimiz İslam’ın evrensel değerlerinin ve ahlak ilkelerinin hayat bulduğu zirve örneklerle doludur. İsar, ikram, ihsan, cömertlik, diğerkâmlık gibi kavramları da içine alan dayanışma bilinci, medeniyetimizi, insanlığın hatta bütün canlıların iyiliği için çalışan bir vakıf medeniyetine dönüştürmüştür. İyilikte yardımlaşma ve dayanışma; aziz milletimizin adeta karakteri olmuştur.

Asil milletimiz, tarih boyunca olduğu gibi bugün de yardımlaşma ve dayanışma ahlakının en güzel örneklerini ortaya koymuştur. İyiliği, yardımlaşmayı, dayanışmayı hayat düsturu bilen aziz milletimiz, yaşadığımız tarihin gördüğü en büyük felaket karşısında büyük bir dayanışma örneği sergilemiştir. Tarihin en büyük imtihanlarından birini yaşayan milletimiz, aynı zamanda tarihin en büyük fedakarlıklarından birini ortaya koymuş ve bu çabasını devam ettirmektedir. Paylaşma, yardımlaşma ve dayanışma bilinci diri tutularak yaralar sarılacaktır.

“Yardım faaliyetlerimizi hız kesmeden devam ettirmeliyiz”

Afetlerin meydana geldiği ilk günlerdeki yardımlaşma seferberliğinin son yarayı sarıncaya kadar devam etmesi gerekmektedir. Özellikle Allah’ın mümin kullarına bir ikramı olan Ramazan ayında zekât, fitre, sadaka ve iftar sofralarımızla iyiliği ve bereketi çoğaltmanın gayreti içerisinde olmalıyız. İyiliğe, hayra-hasenata yönelmenin her zamankinden daha faziletli olduğu Ramazan ayında bu tür faaliyetler daha bir önem ve anlam kazanmaktadır. Zira Ramazan, rahmet, bereket ve mağfiret mevsimidir.

“Çocuklarımız ve gençlerimizin Ramazan ayına dair tatlı hatıralar biriktirmelerini temin edelim”

Ramazan ayı bir başka anlamda bir ahlak ve karakter eğitim mektebidir. Gençlerin ve çocukların Ramazan ayının manevi havasını doyasıya yaşamalarını önemsiyoruz. Gençlerin ve çocukların sahurun bereketini, orucun lezzetini ve iftarın sevincini yaşayarak öğrenmeleri önemlidir. Bunun için anne-babalara büyük sorumluluk düşmektedir. Ebeveynler olarak bizler, çocuklarımızı, gençlerimizi teşvik edelim, destekleyelim. Zihin ve gönül dünyalarında Ramazan ayına dair tatlı hatıralar biriktirmelerini temin edelim.

Erdemli İlçe Müftülüğü olarak, çocukların, gençlerin ve kadınların Ramazanın manevi ikliminden, camilerin huzur veren atmosferinden azami derecede istifade edebilmeleri için gayret ediyoruz; cami görevlileri başta olmak üzere bütün personelimiz, büyük bir heyecan ve samimiyetle bu güzel ana hazırlandık. Teravih ve sabah namazı gibi cami buluşmalarının yanında iftar programları vasıtasıyla gençlerimizle buluşmalar yapılacaktır.

“İlçemizde misafir olan depremzede kardeşlerimize manevi destek hizmeti ve Müftülüğümüzün diğer hizmetleri”

İlçemizde bulunan, KYK ve yurtlarda barınan depremzede kardeşlerimize yönelik gerçekleştirilen manevi destek hizmetleri Ramazan ayında da devam edecektir. İlçemizdeki tüm camilerimizde ve Kur’an kurslarımızda mukabeleler okunacak. Camilerde okunan mukabelelere iştirak edemeyen vatandaşlarımız Ramazan ayı boyunca her gün Diyanet Televizyonunda, Diyanet Radyolarında okunacak mukabeleleri takip edebilecek. İlçemizde İmam-ı Azam Camiinde Hatimle Teravih Namazı kılınacak. Alo 190 Dini Soruları Cevaplandırma Hattı, Ramazan ayı boyunca haftanın 7 günü 08.00-22.00 saatleri arasında vatandaşlarımızın hizmetinde olacak. Diyanet İşleri Başkanlığı basılı yayınları İlçemiz Merkez Camii altındaki TDV Yayınevinden temin edilebilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘Ramazan ve Dayanışma’ temalı kitap, dergi ve diğer basılı, görsel ve sesli materyallerin bulunduğu Ramazan ayına özel web sitesi (ramazan.diyanet.gov.tr) milletimizin hizmetinde olacak. Diyanet TV, Diyanet Radyo, Diyanet Kur’an Radyo ve Diyanet Risalet Radyolarında iftar ve sahur programları yapılacak. Ayrıca hocalarımız, camilerimizde, Kur’an kurslarımızda, yerel TV kanallarında ve Müftülüğümüz sosyal medya hesaplarında da programlar yapacaktır.

Diyanet İşleri Başkanlığı, iyiliği yeryüzüne egemen kılma ülküsüyle yola çıkan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) ile “Kardeşliğimiz Zekâtla Bereketlensin, Beklenen Sensin” temasıyla bir proje yürütmektedir. Türkiye Diyanet Vakfı Erdemli Şubesi olarak, bu yılda Ramazan ayı boyunca milletimizin desteğiyle mağdur ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın yanında olarak Ramazan’ın manevi iklimini yaşatma gayreti içerisinde olacağız. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Aşevimiz vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam edecektir. İhtiyaç sahiplerine yardım ulaştırmak isteyen vatandaşların, Ramazan ayı boyunca zekat, fitre, fidye, alışveriş kartı, gıda paketi, temizlik, hijyen paketi, iftar-sahur ve bayramlık bağışlarını İlçe Müftülüğümüze gelerek yapabileceklerdir. Müftülüğümüze gelemeyen vatandaşlarımız ise bağışlarını İmam-Hatip ve Kur’an Kursu hocalarımız vasıtasıyla Müftülüğümüze ulaştırabileceklerdir.