Mersin’in Erdemli ilçesi Koyuncu Mahallesi Karyağdı mevkisinde Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin’ine ait bahçede coğrafi işaretli Lamas limonu hasadına katılan vali Pehlivan, hasat öncesi çiftçilere ve çalışanlara bereketli ve bol kazançlar dilediğini söyledi.

Mersin ilinin narenciyenin başkenti olduğunu belirten vali Pehlivan, ‘’Mersin narenciyenin başkenti olurken Erdemli ilçemiz de limonun başkentidir’’ diye belirtti.

2019 yılında coğrafi işaret belgesi alan ‘Lamas’ limonu dünyada hem nam salmış hem de kalitesi ile ünlü bir limon olduğunu belirten Pehlivan,  hasat sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Erdemli’de limonun bir sektör haline geldiğini belirten Pehlivan, ürünün yetişmesinden pazara ulaşmasına kadarki tüm süreci takip ederek destek verdiklerini belirterek, ‘’Dünyada üretilen narenciyenin 5 ile 5,5 milyon tonu ülkemizde yetişiyor. Ülkemizde yetişen narenciyenin yüzde 25’ i de ilimiz Mersin’de yetişiyor. Limon için ayrı bir parantez açmak gerekir ise, Türkiye genelinde yetişen 1,5 milyon ton limon yetişirken bunun 800 bin tonunun üzerinde rekoltede yine ilimizde üretilmektedir ki bu da yüzde 55’ine tekabül etmektedir. Laman limonunun üretiminin ise yüzde 65’i Mersin ve Erdemlimizde üretilmektedir. Lamas limonu hem üreticiler hem de ülke ekonomisi için önemli. Limon yetiştirmek emek gerektiren bir ürün. Emek olmadan üretimde olmuyor ihracatta olmuyor’’ şeklinde konuştu.  

Lamas limonu hasadına Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, Tarım ve Orman İl Müdürü Arif Abalı,  Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Karagöz, üreticiler ve çalışanlar katıldı.