Başkan Tollu hasada katılan limon işçilerine, sezonun tatlı kadar güzel ve bereketli geçmesi dileği ile baklava tatlısı ikramında bulundu.

108 bin 500 dekar alanda yaklaşık 400 bin ton limon üretimiyle Türkiye’nin yüzde 65 limon ihtiyacını tek başına karşılayarak hem ülke hem de Erdemli ilçe ekonomisine ciddi katkı sağladığı bildirildi.

Yeni sezon limon hasadını başlatan Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Tollu, dünyanın en kaliteli limonun yetiştiği ilçede bir limon fidanı dikildikten yaklaşık 10 yıl sonra mahsul vermeye başladığını söyledi.

Limon yetiştirmenin çocuk yetiştirme ile eş değer olduğunu vurgulayan Tollu, ‘’Bir limon ağacı kendi maliyetini yaklaşık 10 yıl sonra karşılamaya başlıyor. Dolayısı ile 10 yıl bekledikten sonra ürün alabiliyorsunuz. Çiftçi için 10 yıl da uzun bir süreç. 10 yıl sonra elde edilen ürünle hem ülke hem de aile bütçesine büyük katkısı var. Türkiye’de üretilen limonun yüzde 65’i Erdemli’ de üretiliyorsa ki, bu kentte yaşayan insanlar için ciddi geçim kaynağı demektir. Üretilen limon dünya kalitesinde olduğu için ihracata gidiyor ve ülkeye döviz girdisi sağlıyor. Yeni sezon hayırlı uğurlu olsun’’ dedi.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü de gazetecilere verdiği bilgide,  yıllara göre değişmekle birlikte Ağustos sonu Eylül ayı başlarında Mayer ve Enter Donato limon çeşidi ile hasadın başladığını hasadın Mart ayı sonuna kadar devam ettiğini söyledi.

Bölgede yaklaşık 10 çeşit limon üretimi yapıldığını anımsatan Ünlü, bölgede ağırlıklı olarak Mayer ve küt diken denilen Lamas limonu yoğun bir şekilde yetiştiriciliğinin yapıldığını belirterek, ‘’Limon hasadı Eylül ayında Mayer ve Enter Donato erkenci limon çeşidi ile başlıyor. Ülkemizin limon ihtiyacının büyük bir kısmını Mersin ilimiz karşılamakta. Enstitü olarak yetiştirilen ürünlerin ihracat şansını artırmak üzere bir dizi çalışmalar yürüterek üretim sezonunu 12 aya yaymak için ıslah çalışmaları ve hasat sonrası ömrünü uzatmak için çalışmalar yapmaktayız’’ şeklinde konuştu.