Çukurova bölgesinde özellikle de sahil kesimlerinde turfanda ürünün bitmesinin ardından Erdemli ilçesine bağlı Dağlı Mahallesinde gecci olarak yetişen ve vitamin deposu olan yenidünya (Malta eriği) meyvesinin kabuğunun kalın olmasından dolayı yola dayanıklı ve raf ömrünün uzun olmasından dolayı yurt içinde başta İstanbul, Ankara, Konya ve bursa gibi illere giderken yurt dışında ise Rusya, Ortadoğu, Balkan ülkeleri ve Avrupaya ülkelerine ihraç ediliyor.

Halk arasında Yeni dünya (Malta eriği) olarak bilinen ürünü yetiştiren Zekeriye Kırtış, alternatif ürün olarak geççi türünden diktikleri yenidünya ürününü yetiştirenlerin yüzünün güldüğünü söyledi.

Kırtış gazetecilere yaptığı açıklamada son yıllarda alternatif ürün olarak yetiştiriciliğine başladıkları yenidünyanın ilçe genelinde olduğu gibi mahallelerinde de yaygınlaşmaya başladığını belirtti.

Erdemli ilçesinin ana geçim kaynaklarından ve ülke genelindeki limon üretiminin yüzde 65’ini tek başına üreten ilçemizde limon her geçen yıl fiyat bakımından istenileni vermez oldu bu nedenle de bizler yenidünya yetiştirmeye başladık diyen Kırtış şöyle konuştu:

‘’Mahallemizde yetişen yenidünya ürünü geççi yetişen bir üründür. Yani Çukurova bölgesinde sahil kesimlerinde turfanda olarak yetişen yeni dünya meyvesinin hasadının bitmesinin ardından mahallemizde yetiştirdiğimiz ve Dağlı Yenidünyası olarak marka haline gelen geççi olarak yetişen meyvelerimiz fiyatıyla ve tonajıyla da üreticisinin yüzünü güldürmektedir.

Bu ürünün özelliği 650 rakımda yetişmesi kalın kabuklu ve yola dayanıklı olmasının yanında aromasının ise aranılan bir çeşit olmasıdır. Yani mevsimin son ürünü olmasından dolayı talep çoğalıyor bu da fiyata yansıyor. Şu anda 25 ile 30 lira arasında dalında alıcı buluyor.’’

Üreticilerden Hatice Tel ise, yenidünya meyvesini ağaçların 10 metreye kadar uzamasından dolayı toplamasının zor ve zahmetli olduğunu belirtti.

Tel, “Geççi olarak yetiştirdikleri yenidünya meyvesi fiyatlarından son üç yıldır memnunuz. Mahallemizdeki çiftçilerin yüzde 80’ini limonu bırakıp yenidünya dikimine geçti. Biz fiyatlardan memnunuz’’ dedi.