Erdemli Şehit Öğretmen Hacı Ömer Serin Ortaokulu İngilizce öğretmenleri Nilgün Sezer ve Yaşar Yılmaz rehberliğinde 6.sınıf öğrencilerinden Azra Ilıcak, Ecrin Su Özdin, Fatma Berra Karataş, Kerem Mert Koyuncu ve Şuayip Eren Üzer; 2022 Erasmus çağrı döneminde kabul edilen Erasmus KA220 R.E.P.O.W.E.R Recover Earth, Protect Our World, Empower Resources projesi kapsamında 25 Nisan -02 Mayıs 2023 tarihleri arasında İtalya’nın Caltanissetta kentinde Akıllı Bahçecilik hareketliliğine katıldı.

Çevreyi koruma bilincinin arttırılmasını, enerji kaynaklarının doğru ve verimli kullanılmasını ve iklim değişikliği karşısında sürdürülebilir davranışların kazandırılmasını hedefleyen proje aktiviteleri Litvanya, Polonya ve Türkiye’den on beş öğrenci ile İtalyan okuldan otuzdan fazla öğrencinin katılımı gerçekleştirildi.

Akıllı bahçecilik aktiviteleri kapsamında; birinci gün belediye başkanı ziyareti, opera binası, kent müzesi ve kilise ziyaretleri yapıldı. Belediye Başkanına yöremizin ünlü tatlıları cezerye ve lokum hediye edildi.  İkinci gün; okul tanıtımı, okul bahçesinde palet ve lastik boyama, bilgisayar laboratuvarlarında poster hazırlama ve dil oyunları oynama etkinlikleri yapıldı. Üçüncü gün; Palermo kent merkezi ve Palermo botanik bahçesi  ziyaret edildi. Dördüncü gün, Öğrenciler boyadıkları lastik ve paletlere çiçekler diktiler.

Öğretmenler toplantısı yapılarak her ülkede gerçekleştirilecek aktiviteler, hareketlilikler sonrası yaygınlaştırma aktiviteleri ve olası riskler hakkında bütün ortak okullar görüşlerini paylaştılar.

Öğretmenler birbirlerine ülkelerinin yöresel ürünlerinden oluşan hediyeler verdiler. İtalyan öğretmenler seramik eşyalar, Litvanyalı öğretmenler çikolata ve Türk öğretmenler lokum ikram ederek ürünleri tanıttılar. Beşinci gün; Etna Yanardağı doğa yürüyüşü yapıldı, dağ eteklerindeki endemik bitkiler incelendi. Yürüyüş sonrası bölgenin turistik yeri Taormina kenti ziyaret edildi. Altıncı gün; okulda düzenlenen bir veda partisi ile fotoğraf yarışması kazananları ilan edildi, hareketlilik öncesi hazırlanan ülkelerin önemli ağaçlarını tanıtan sanal kitap sunumu yapıldı, ülkelerin benzer ve farklılıkları belirtildi.

Projeye katılan öğrenci ve öğretmenlere “Hareketlilik Belgeleri“ verildi. İtalyan ev sahibi aileler ile öğretmenlerin hazırladığı yemekler ile İtalyan mutfağı tanıtıldı. Partide öğrenciler dans ettiler ve eğlendiler. Daha sonra Agrigento kenti ziyaret edilerek antik tapınak ve kalıntılar görüldü.

Proje koordinatörü Nilgün Sezer: “Akıllı Bahçecilik hareketliliği ile öğrencilerimiz ilk defa yurt dışına çıktılar, farklı ülkeden öğrenciler ve aileler ile etkinlikler yaptılar ve bölgenin önemli kentlerinin tarihini, doğasını ve sanatını görme fırsatı elde ettiler.

Öğrencilerimiz bir hafta boyunca İngilizce konuşma becerilerini geliştirdiler ve İtalyanca kelimeler öğrendiler.Farklı kültürleri tanıma ve onlarla yaşama ve farklılıklara saygı duyma öğrencilerin kişilik gelişimine büyük katkıda bulundu.Verimli bir hareketlilik deneyimledik  ve projemizin bize sosyal ve kültürel katkısı oldu.”dedi.