Öğrenciler, enerjinin günümüzde yaşam faaliyetlerinin sürdürülebilmesinde temel rol oynadığına dikkat çektiler. Yalnızca evlerimizdeki elektronik cihazlar, ısınma kaynaklarımız ya da arabalarımız değil; sağlık kuruluşları, okullar, devlet daireleri, askeri tesisler ve daha birçok önemli yapı da enerji kaynakları sayesinde etkinliğini sürdürdüğü dile getirildi.

En önemli enerji kaynakları arasında doğal gaz, elektrik enerjisi, hidroelektrik, petrol, kömür, güneş enerjisi ve ısı enerjisi sayılabilir. Her yıl ocak ayının ikinci haftasında kutlanan Enerji Tasarrufu Haftası ise hayatımızı kolaylaştıran tüm bu enerji kaynaklarının tasarruflu kullanılması ve aşırı tüketilmemesi yönünde farkındalık kampanyalarıyla milli ekonomiye, aile bütçesine ve çevreye faydalar sağladığına dikkat çekildi.

Enerji Tasarrufu Neden Önemlidir? Diyerek enerjinin önemine dikkat çeken Şadiye Gürgah şöyle bilgi verdi:

‘’Birçok bilimsel araştırma, günümüzde toplam karbondioksit salınımının yaklaşık yüzde 80’inin enerji üretiminden ve enerji tüketiminden kaynaklandığını ortaya koymaktadır. Bu durum hem insan sağlığı açısından hem de sürdürülebilir bir çevre açısından oldukça büyük bir tehdit oluşturmaktadır. İklim krizi başta olmak üzere çevresel sorunlara dair farkındalık artarken, enerji tasarrufu yapmak yönünde toplumu bilinçlendirmek ve şirketleri enerji tasarrufuna teşvik etmek de son derece önemli bir hal almıştır.

Enerji tasarrufu yapmak, gereksiz enerji talebini ve doğal olarak enerji üretimini azaltarak çevresel zararların minimize edilmesine yardımcı olabilir. Ancak bunun dışında, enerji tasarrufu yaparak ekonomik getiriler elde etmek mümkündür. Birçok enerji kaynağı sınırlıdır ve az sayıda ülkeden dünyaya dağılır. Bu da uluslararası ilişkiler, politika, savaşlar, nakliye zincirlerinde yaşanan sıkıntılar, döviz kurları gibi nedenlerle enerji fiyatlarının artmasına yol açabilir. Gereksiz enerji tüketimi, bu yüzden ülke ekonomisine zarar verir ve ülkelerin, enerji kaynaklarının büyük kısmına sahip olan diğer devletlere olan bağımlılığını artırabilir. Yüksek enerji tüketimi, aile bütçesini de olumsuz etkiler. Evinizde gereksiz yere ışık yakmayarak ya da ısıtıcılarınızı sürekli çalıştırmayarak da elektrik faturanızda ya da doğalgaz faturanızda önemli tasarruflar sağlayabilirsiniz.’’

Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Enerji tasarrufu yaparken, bilinçli ve sürdürülebilir adımlar atarak hem ekonomik yararlar sağlayabilir hem de çevreye daha az zarar verebilir, çocuklarınıza daha yaşanabilir bir dünya bırakabilirsiniz diyen Gürgah, ‘’Peki enerji tasarrufu nasıl yapılır? Enerji tasarrufu yaparken nelere dikkat etmemiz gerekir?

1. Enerji Verimli Cihazlar Kullanın. Enerji tasarrufu yapmanın en kolay yollarından biri enerji verimli cihazlar ve ampuller kullanmaktır. LED ve CFL ampuller, geleneksel ampullere göre daha az elektrik tüketir ve daha uzun ömürlüdür. Bu cihazlar, daha az elektrik tüketmenize ve böylece elektrik faturanızın daha düşük gelmesine de yardımcı olur.

2. Isı Kontrolü Sağlayın. Ev ve iş yerlerindeki ısıtma sistemlerini gereksiz yere çalıştırmamak ve bu sistemlerin düzenli bakımlarını aksatmamak da enerji tasarrufu yöntemleri arasında sayılabilir.

3. Doğal Işıktan Yararlanın. Gündüz vakti aydınlatma ve ısıtma sistemlerini kullanmak aslında son derece gereksiz olabilir. Ancak bunun için evinizi doğal ışık kaynaklarından yararlanabilecek şekilde dizayn etmelisiniz.

4. Elektronik Cihazları Fişten Çekin. Elektronik cihazları kullanmadığınız zamanlarda fişten çekerek de enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Ayrıca, bilgisayarlar başta olmak üzere elektronik cihazlarınızın enerji tasarrufu modlarını çalıştırabilir, böylece cihazlarınızı enerji verimli şekilde kullanabilirsiniz.

5. Toplu Taşıma Kullanın. Araba ya da motosiklet kullanmak çok keyifli olabilir. Konforlu olduğu da kesin. Ancak mümkün olduğu kadar toplu taşıma araçlarını kullanabilir, böylece petrol bazlı enerji kaynaklarından tasarruf ederek hem kendi bütçenize hem de çevreye katkıda bulunabilirsiniz. Enerji Tasarrufu ile Daha İyi Bir Gelecek Mümkün’’ dedi.

Su Kaynakları ve Türkiye'nin Su Durumu

Su, hayatın temel kaynağıdır ve sadece içme değil, tarım, enerji üretimi ve endüstri gibi birçok alanda da vazgeçilmezdir diyen Şadiye Gürgah, bilgilendirmesini şöyle sürdürdü:

‘’Ancak, küresel ölçekte su kaynaklarının durumu endişe vericidir. Dünya genelinde su kaynaklarına erişimde eşitsizlikler vardır. Temiz içme suyu kaynaklarının sınırlı olması, birçok bölgedeki insanlar için büyük bir sorundur. Kirlilik, iklim değişikliği ve artan nüfus, su kaynaklarını daha da zorlayarak temiz suya ulaşmayı zorlaştırmaktadır.

Dünya üzerinde birçok insan, temiz suya erişim konusunda zorluklar yaşamaktadır. Ulaşamayanlar, uzak yerleşim yerlerinde, çatışma bölgelerinde veya ekonomik zorluklar nedeniyle temiz suya ulaşmakta güçlük çeken insanları içerir. Bu durum, sağlıklarını olumsuz etkileyebilir ve yaşam koşullarını zorlaştırabilir.’’ İfadesinde bulundu.

 Türkiye'nin Su Durumu konusunda da bilgilendirmelerde bulunan Debi Akademi İlkokul Müdürü Şadiye Gürgah,sözlerini şöyle tamamladı:

‘’Türkiye, su zengini bir ülke olarak kabul edilmemektedir. İklim koşulları, su yönetimi ve artan nüfus, su kaynaklarını etkileyen faktörler arasındadır. Kuraklık riski, bazı bölgelerde su stresi ve su kaynaklarının verimli kullanımı konularında dikkatli planlama ve yönetim gerekmektedir.

Su, yaşam için vazgeçilmez bir kaynaktır ve küresel düzeyde sürdürülebilir su yönetimi büyük önem taşır. Temiz su kaynaklarına ulaşmak, suyun etkin ve adil bir şekilde yönetilmesi ve suyun sürdürülebilir bir şekilde kullanılması hem bireyler hem de ülkeler için kritik bir konudur. Su kaynaklarına olan bu dengesiz erişim sorununu çözmek, küresel bir çaba ve bilinçli su yönetimi gerektirir.

Her bir litre suyun önemini anlamak, küçük çabaların büyük sonuçlar doğurabileceği bir gerçeğini ortaya koyar. Sadece bir damla su bile, sürdürülebilir bir geleceğin temelini atmamıza yardımcı olabilir.’’ Vurgusunda bulundu.