Kuraklık sebebiyle bir arkadaşının tavsiyesi üzerine 8 yıl önce 2 dönüm bahçesine 60 kestane fidanı diken üretici Nihat Teke, bu yıl tam verim aldığı bahçesinde kestane hasadını Erdemli İlçe tarım ve Orman Müdürü Mesut Yıldız ile birlikte yaptı.

Kestane üreticisini ziyaret ederek bilgi alan Erdemli ilçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Yıldız,  gazetecilere yaptığı açıklamada, 1600 rakımda Torosların eteklerinde kestane yetiştiren üretici Nihat Teke’ ye teşekkür etti.

Kestanenin rutubetli ve sulu ortamı sevmediğini belirten Yıldız, kestanenin yayla bölgelerinde bin ramın üzerinde yetiştiğini ve 3 yaşına kadar sulanabilen bir bitki olduğunu belirtti. Kestanenin dikimi yapıldıktan 3 yaşından sonra su istemediğini dile getirdi.

Küresel ısınmadan dolayı iklim değişikliği yaşanmakta ve suyun öneminin her geçen gün daha da artmaktadır diyen Yıldız, ‘’Malum dünyada küresel ısınmadan dolayı su kıtlığı yaşanmaktadır. Bu nedenle su çok önemli ve önem kazanmaya da devam etmektedir. Erdemli bölgesinin kırsal kesimlerinde su sıkıntısı var. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak susuzluğa çare olması açısından kestanenin atıl durumdaki tarım alanlarının değerlendirilmesi ve dikim alanlarını artırarak hem ekonomiye katkı sağlamak, hem de üreticimize de destek olmak amacıyla ekiplerimizle saha incelemeleri yapmaktayız. Çalışmalar bitince projelendirerek üreticilerimize sunacağız. Biz kestanenin dikim alanlarının genişletilmesini istiyoruz’’ ifadesini kullandı.

Kestane bahçesinde yaptığı incelemede verimin çok iyi olduğunu ifade eden Yıldız, girişimci ruhu ile diğer çiftçilere örnek olan Nihat teke’yi kutladığını vurgulayan Yıldız,

Yetiştirdiği kestanelere 80 liradan alıcı bulan üretici Nihat Teke, kestaneyi alternatif ürün olarak diktiğini diğer ürünlere göre sıfır maliyetli bir ürün olduğunu söyledi.

Gazetecilere konuşan Nihat Teke, 2013 yılında kuraklığa dayanıklı kestaneleri tavsiye üzerine toprakla buluşturduğunu ifade ederek, "Bende ağaç sevgisi var, aklıma gelen ağaçları dikmeyi düşünürüm. Arar bulur bahçeme dikerim. Bahçemde kestane var, kivi var, muşmula var. Ağaç sevgisinden dolayı böyle her bulduğum ağaçları dikip deniyorum’’ dedi.

Kurak dönemlerde üretime devam edip kazanç sağlamak için arayışa girdiğini ve tavsiye üzerine kestane diktiğini ifade eden Teke, "Bin 600 rakımda 60 tane kestane ağacım var hasadını da ilçe tarım ve Orman Müdürüm ile birlikte yaptım. Deneme amacıyla dikmiştim, iyi ki de dikmişim. Bunu akıl eden Zeki Muti beyden Allah razı olsun, şimdi de hasadımıza devam ediyoruz. Kuraklığa dayanıklı çok su istemeyen bir bitki. Diğer tarımsal ürünlere göre sıfır maliyetli bir ürün’’ diye belirtti.