Tarımsal alanların yapısal alanlara dönüştüğü ve bu alanlarda yapılaşmanın hızla arttığı günümüz de site apartman kültürünün oluşturulması ve toplu yapılarda yaşam kurallarının belirlenmesi açısından yönetim planları çok önemlidir.

Ortak bir sözleşme niteliği taşıyan yönetim planı mutlaka binaya özel olarak hazırlanmalı, başka binalardan veya yapılardan kopya edilmemeli veya internet ortamından rastgele indirilerek bina adına onay edilmemelidir.

Binanın yönetimsel ve hukuksal alanlarda bugün ve gelecek zamanlarda çıkabilecek bütün sorunların çözümünü içeren bir uzlaşı metninin (sözleşmenin)  binanın bütün ihtiyaçlarını planlamış bir uzlaşı metni olması son derece önem arz etmektedir.

Mersin’ de yönetim planlarının önemi yeterince anlaşılamadığından inşaat yapımcısı firmalar (müteahhitler) veya arsa sahipleri bağımsız bölüm(mesken-işyeri)  satışı yapılmadan, kat irtifakı kurulurken tapuya verilmek ve bina adına onaylatılmak üzere yönetim planlarını, bilinçsiz olarak ya başka binalardan kopya etmekte veya internetten indirmektedirler. Bu son derece yanlış bir uygulamadır. Örneğin;  10 bağımsız bölümü olan, tek blok ve 5 kattan oluşan küçük bir bina için hazırlanmış yönetim planının 262 bağımsız bölümlü (mesken-işyeri)  içinde havuzu, otoparkı, sığınağı, çocuk oyun parkı, yeşil alanı, bahçesi, sosyal alanları ve jeneratörü bulunan, sürekli görevliler çalıştıran,  kalorifer ısıtma sistemiyle ısınan, içinde alışveriş merkezi bulunan 262 bağımsız bölümlü bir sitenin yönetim planı olarak tapuda onaylatılması birçok sorunu ve sonrasında da çözümsüzlüğü beraberinde getirecektir.

Site ve apartmanlardan bağımsız bölüm (mesken-işyeri) satın alırken, cephesine, balkonuna, mutfak dolaplarına, banyosuna, wc sine, parkelerine, kapısına, penceresine detaylı bir şeklide nasıl bakıp, inceliyorsak binanın yönetim planını ve satın alacağımız bağımsız bölümün arsa payını ve bağımsız bölümün yapı kullanma belgesini dikkatle incelemeliyiz.

Binalar yönetim planına göre yönetilir. Yönetim planı binanın ana yasasıdır.  Yönetim planı ortak bir sözleşme niteliğinde olduğundan bütün kat maliklerini, kiracılarını, velhasıl binada yaşayanların bütününü bağlar. Yönetim planı her bir site veya apartman için, o binaya özel hazırlanıp, tapuda bina adına onaylatılmalıdır. Binanın yönetim planı tapudan alınabilir ya da yönetimden talep edilebilir. Yönetim planına uymak tüm kat malikleri için görevdir ve kanuni bir yükümlülüktür. Yönetim planı değişikliği kat maliklerinin 4/5 çoğunluğunun  rızasıyla yapılabilir. İlk yapılan yönetim planını değiştirmek için kat maliklerinin 4/5 çoğunluğun onayı gerekeceğinden ve sonrasında bu çoğunluk sağlanamadığından veya sağlanamayacağından dolayı ilk yapılan yönetim planları genellikle binalar yıkılıncaya kadar aynen yürürlükte kalmaktadır.  Onun için ilk yapılan yönetim planlarını mutlaka binaya özel hazırlanmalıdır.

 Ahmet ERGİN-Profesyonel Yönetici & Profesyonel Danışman

İÇEL PROFESYONEL YÖNETİCİLİK VE DANIŞMANLIK FİRMASI