Günümüz konut ihtiyaçlarının karşılanması için gerek tercihten gerekse zorunluluk hallerinden site, apartman ve toplu yapılar mecburi yaşam alanlarımız haline geldi. Hızla şehirleşen bölgeler de müstakil evlerden ve köy yaşantısından kopan kitleler kendilerini büyük çoğunluğu Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi yapıların içinde buluyorlar. Müstakil ev yaşam tarzından toplu yaşam alanına giren bireylerde site ve apartman kültürünün yerleşmesi bir hayli zaman ve çaba gerektiriyor. İnsanlarda müstakilevlerde özgürce ve komşuluk hukukundan bağımsız yaşama alışkanlığından kaynaklanan rahatlık ve serbestlik maalesef toplu yaşam alanlarında genelliklemecburiyetten, bazen de tercihten yaşamak zorunda kalangünümüz insanlarını site apartmanların yaşam tarzına, komşuluk hukukuna uyum sorunu ile karşı karşıya getiriyor. ‘’Ev alma komşu al’’ atasözü maalesef site ve apartmanlarda uygulanamıyor. Daire, işyeri satın alıyorsun ama komşunu seçemiyorsun. Çok güzel hayallerle ve planlarla satın aldığınız bağımsız bölümde kimlerle bir arada yaşamak zorunda kalacağınızı seçme,tercih etme şansınız olmayacağından dolayı çoğu müstakil yaşamdan geçen bireylerin (ailelerin) oluşturduğu yapılarda bazı toplumsal yaşam kurallarının öncelikle ve aciliyetle yerleşmesi çok önemlidir.

  Kapımın önünü kendim süpürürüm, asansöre binmem, çöpümü kendim atarım, havuza girmem, jeneratör de istemiyorum ben bunlardan kaynaklı hiçbir giderlerekatılmam gibi kendince geliştirdiği ve haklı olduğunu sandığı sığ düşünceleriyle binalarda gidere katılmayıp (ödeme yapmayarak)  böylelikle hayatı çekilmez hale getiren insanların olduğu yapılar bölgemizde çok fazla sayıdadır. Yeni yapılan binalarda yaşam başladıktan kısa süre sonra gider avansı (aidat) ödemeyen insanlardan dolayı küçümsenmeyecek sayıda  icra takibi başlatılmak zorunda kalındığı bir gerçektir. Kurallara uymayan, giderlere katılmayan kat malikleri, kiracıları yüzünden (ödeneksizlikten) binada hizmetler aksadığı gibi yasal yaptırım kullanmak zorunda kalan yöneticilere veya diğer kat maliklerine de karşı da düşmanca husumet beslenmektedir.

    Binalarda aidat istenmez, vadesinde ödenir, balkondan sofra silkelenmez, balkonda damda, bahçede mangal yakılmaz, balkondan aşağı balkonlara su sıçratılmaz, ortak alanlara çöp atılmaz, çöpler biriktirilmez, binaya çamur ayakkabılarla girilmez, yüksek sesle müzik dinlenmez, yüksek sesle televizyon izlenmez, alt –üst katı rahatsız edecek şekilde gürültü yapılmaz, otopark düzenine uyulur, ortak alanlara asansöre çöp suyu akıtılmaz, her kapıda ve balkonda kapaklı çöp kovası bulundurulmalıdır. Asansör içine pislik atılmaz, ayna kirletilmez. Merdiven dairesine, merdivenlere ve asansör içine çiş yapılmaz, havuz kurallarına uyulur, bahçe elbisesiyle havuza girilmez. Ortak alanlarda alkol alınıp, sakinler rahatsız edilmez. Bunun gibi bir çok kural binalarda uygulanmaya çalışılır.  Kurallar konulsa da önce apartman kültürü bu insanlara yerleştirilmelidir.

       Kültür seviyesi gelişmiş, apartman kültürü oluşmuş binalarda mahkemelere, icra dairelerine, emniyete, zabıtaya, belediyeye velhasıl devletin müdahalesine gerek kalmadan insanlar  saygı ve hoşgörü içerisinde yaşayıp giderler. İnsanların hoşgörüyle ve komşuluk hukukuna riayet ederek yaşayacakları yapıların sayısının artması dileklerimle. Esenlikle ve sevgiyle kalınız.

 

 

Ahmet ERGİN- Profesyonel Yönetici & Profesyonel Danışman

İÇEL PROFESYONEL YÖNETİCİLİK VE DANIŞMANLIK FİRMASI

TLF: 0324 515 5080 – 0533 746 03 98-  0542 746 03 96