Vali Pehlivan programda yaptığı konuşmasında; “Cumhuriyetimizin 100. yılı olan bu yıla sevgili gençlerimizle etkinlikler yaparak başlamıştık. Yılın son günlerinde de ne mutlu ki yine sevgili gençlerimizle bir aradayız. Bir araya gelmemize sizlerin yıl boyunca elde etmiş olduğu başarılar vesile oldu’’ dedi.

Sözlerimin başında bu yıl heyecan ve gururla kutladığımız Cumhuriyetimizin 100. yılında başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere milli mücadele kahramanlarımızı, aziz Şehitlerimizi ve Gazilerimizi saygıyla, minnetle yad ediyorum diyen Vali Pehlivan, ‘’Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle “Türkiye Yüzyılına” adım atıyoruz. Bu yüzyılın Türkiye Yüzyılı olması her alanda ülkemizin başarılarına yeni başarılar katacağı bir yıl olmasını diliyor ve bu uğurda çalışma kararlılığını siz sevgili gençlerimize güvenerek bir kere daha ifade etmek istiyorum.

Mersinimiz güzel Türkiye'mizin pek çok alanda başarılarıyla ön planda olan güzel İllerinden birisidir. Şehrimizi tanımlarken tarımından sanayisine, lojistiğinden turizmine kadar birçok yönünü ön plana çıkartarak tarif edebiliyoruz. Mersin İlimizin aynı zamanda bir spor şehri olduğunu da rahatlıkla ifade ediyoruz. Çünkü İlimizde 80’i İl Gençlik ve Spor Müdürlüğümüze ait olmak üzere toplamda 100’ün üzerinde spor tesisimiz bulunuyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın “Sporu tabana yayıyoruz” anlayışı çerçevesinde Gençlik ve Spor Bakanlığımızın pek çok projesi, yatırımı hayata geçmiş ve şu anda bu tesislerden, sporcularımız başta olmak üzere bütün vatandaşlarımız tarafından faydalanılıyor. Özellikle 2013 yılında İlimizde düzenlenen Akdeniz Oyunları sürecinde dünya standartlarında pek çok tesisimiz yapılmıştı. O tesislerimizi yoğun bir şekilde kullanıyoruz. Gerek ulusal gerek uluslararası müsabakalara Mersin'imizde ev sahipliği yaparken, bu tesislerimizden de azami ölçüde yararlanıyoruz.

Bugün bir araya gelmemize siz kıymetli sporcularımızın uluslararası müsabakalardaki başarıları vesile oldu. Geçtiğimiz yıl 68 olan milli sporcu sayımız aşağı yukarı %100’e yakın bir artışla 131’e çıktı. Bu artışa doğru orantılı olarak da geçen yıl uluslararası düzeyde aldığımız madalya sayısı 46 iken bu yıl 3 katı bir artış gerçekleştirerek 132’ye çıktı. Hepinizi bu başarılarınızdan dolayı gönülden kutluyor, alkışlıyorum. Sizlerle gurur duyuyoruz.

İlimizde 60 branşta, 500’ün üzerinde kulübümüz faaliyet gösteriyor. Geçtiğimiz yıl boyunca ilimizde yaklaşık 4.500 spor organizasyonu gerçekleştirildi. Bunların bir kısmı İl düzeyinde, bir kısmı federasyonlar iş birliğiyle, bir kısmı okul sporları düzeyinde, bir kısmı ulusal düzeyde, bir kısmı ise uluslararası düzeyde gerçekleşmiş ve bu organizasyonlara 120 bin civarında sporcu katılmıştır.

2023 yılı içerisinde Gençlik Spor Bakanlığımızın sporu teşvik amacıyla ülke genelinde sürdürdüğü faaliyetler kapsamında da binlerce sporcumuz bu faaliyetlere dahil oldu. Örneğin, “Yüzme Bilmeyen Kalmasın” kampanyasına 155 bin katılım gerçekleşti.

Ayrıca İlimizde lisanslı sporcu sayısını arttırmaya yönelik de çalışmalarımız oldu. 2023 yılı başında “Her Ay Bir Branş Tanıtımı” projesini başlatmıştık. Bu uygulama çerçevesinde her ay bir branşı seçerek o ay boyunca İlimizin değişik noktalarında, mahallelerinde,sokaklarında, caddelerinde, okullarda, alışveriş merkezlerinde o branşın tanıtımı gerçekleştirildi. Bu proje sayesinde bugüne kadar 35 bin kişiye ulaştık. Katılımcıların birçoğu da ailelerinin destekleriyle tanıtılan branşa kaydoldu. Bu sayede İlimizdeki lisanslı sporcu sayımız 207 binin üstüne çıktı.

Geçtiğimiz yılın rakamlarına kıyasla lisanslı sporcu sayısında 25 bin civarında artış elde ettik. Bu konuda sporcularımızla birlikte Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzü, sporcularımıza rehberlik, öğretmenlik, eğitmenlik yapan antrenörlerimizi tebrik ediyorum.

Spor alanında elde edilen bu başarılar bizleri geleceğe yönelik umutlarımızın artmasına vesile oluyor. Çünkü spor demek sağlık, zindelik, takım ruhunun ve birlikte hareket ederek dayanışmanın arttırılması demektir. Dolayısıyla siz, talip olduğunuz branşlarda elinizden gelenin en iyisini yaparken bir yandan da zihinsel ve fiziksel gelişiminize de katkı yapıyorsunuz.

Bir amacımız da sporu bir yaşam tarzı haline getirmek, benimsetmek ve sevdirmektir. Bu yüzdendir ki, Milli Eğitim Bakanlığımız ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasındaki işbirliği protokolü çerçevesinde okullarımızda sürekli yetenek taramaları yaparak binlerce öğrencimize, çocuğumuza, gencimize ulaşıp onların erken yaşlarda sporla tanışmasını teşvik ediyoruz. Bu süreçte bir yandan bu altyapı çalışmaları, sporcu sayısını arttırma, bu konuda bilgi ve bilinç düzeyi arttırma çalışmaları devam ederken bir yandan da başarılı neticelerin, madalyaların gelmesi bizleri özverili çalışma konusunda çok daha fazla teşvik ediyor.

Cumhuriyetimizin 100. yılında şanlı bayrağımızı dalgalandıran ve 15 branşta toplamda 80 madalya sahibi siz kıymetli gençlerimizle bir araya gelmenin gururunu yaşıyoruz. Şanlı bayrağımızı göndere çektirip İstiklal Marşı'mızı okutarak göğsümüzü kabarttınız. Bu manada milli duygularımızın pekişmesine katkı sağladınız. Hepinize müteşekkiriz. Mersin İlimiz adına ve ülkemiz adına şükranlarımızı, teşekkürlerimizi sunuyoruz. Daha nice başarılara imza atacağınıza inanıyoruz.

Bizler Devletimizin, İlimizin bütün kurumlarının tüm imkanlarıyla yanınızdayız ve yanınızda olmaya devam edeceğiz. Sadece bir veya iki branşta değil, 60’a yakın branşta bütün faaliyetlerde yanınızda ve sizin destekçiniz olmaya devam edeceğimizi ifade ediyorum. Bu vesileyle sizleri spor yapma konusunda destekledikleri için ailelerinize teşekkür etmek istiyorum. Şimdiden yeni yılda, 2024 yılında hepinize sağlık, huzur ve artan başarılar temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Programda, İl Gençlik ve Spor Müdürü Ökkeş Demir ve sporcularımızı temsilen Multinations Yıldızlar Şampiyonası 200 metre Kelebek Stil Yüzme Şampiyonu Tuncer Berk Ertürk de birer konuşma gerçekleştirdiler.

Vali Ali Hamza Pehlivan ve protokol üyeleri 2023 yılı boyunca değişik branşlarda madalya kazanarak dereceye giren sporculara ve antrönerlerine ödüllerini takdim etti, başarılarının devamını diledi. Ödül alanların içerisinde Erdemli’ nin sporcu yetiştirerek bayrağımızı hem yurt içinde hem de yurt dışında dalgalanmasını sağlayan milli antrenör Dilet Uçar da var. Erdemli Ajans olarak hem Dilet Uçar hocamızı hem de sporcularımızı tebrik ediyoruz.
Programa; Vali Ali Hamza Pehlivan, Babası Muhittin Pehlivan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Vali Yardımcısı İbrahim Küçük, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, antrenörler ve sporcular ve aileleri katılım sağladı.