Festivalde Erol Gez anısına ikinci kez Medetsiz zirvesine çıkılırken 23 Kasım 2018 yılında geçirdiği kalp krizi sonrası hayata gözlerini yuman Erdemli Ayyıldız Gezginleri ve Doğa Sporları Kulübü Derneği Başkanı Ferhat Adalı da zirvede anıldı.  

Türkiye genelinden farklı dernekler, kulüpler ve bireysel dağcılardan oluşan 90 civarında dağcının tırmandığı etkinlikte, 85 dağcı 3 bin 524 metredeki Medetsiz zirvesine ulaştı.

3524 metrelik tırmanışla ilgili bilgi veren Mersin Dağcılık Spor Kulübü (MERDAK) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Sağnak şunları söyledi:

“Bu sene düzenlediğimiz 16’ncı Muzaffer Erol Gez Dağcılık Festivali kapsamında Karboğazı Medetsiz Dağcılık Şenliğimizi yaptık. Hayattayken şenliğe ismini verdiğimiz Muzaffer Erol Gez’in 20 Haziran 2020’de hayatını kaybetmesi sebebi ile aynı zamanda ilkini geçen yıl yaptığımız anma tırmanışının ardından bu yıl da ölüm tarihine en yakın hafta sonunda 2’nci Anma Tırmanışı gerçekleştirdik.  

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun da desteklediği bu etkinliğimizde 23 Kasım 2018 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Erdemli Ayyıldız Gezginleri ve Doğa Sporları Kulübü Derneği eski başkanı Ferhat Adalı da anıldı.

Etkinlikte görev alanlar, katılımcılar ve anma tırmanışı yapan dağcılarımıza teşekkür ederiz.”

 

Medetsiz zirvesi rotasının ilk defa merhum Muzaffer Erol Gez tarafından açıldığını kaydeden Sağnak şunları söyledi:

“Medetsiz zirvesi, Toroslar Dağ Grubu’nda Bolkarların en yüksek noktasıdır ve 3 bin 524 rakımdadır. Oldukça zorlu bir dağ olan Medetsiz, tüm Türkiye dağcılarının ilgi gösterdiği bir zirvedir.

Gece 2-3 gibi 3 ayrı ekiple toplam 90 dağcının Keçebeli mevkiinden geçerek Medetsiz külahının çanağına gün doğumunda ulaşması ve zorlu külah tırmanışının sabah 6 sularında ilk ekibin zirve yapmasıyla birlikte geri dönüşler başladı.

Bu yılki etkinliğimizde Türkiye’nin her yerinden 90 dağcı tırmanma yapmış ve 85’i zirveye ulaşma başarısını göstermiştir. Karboğazı rotası, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı’nda 44 köylünün 700 işgalci Fransız askerini bozguna uğratıp esir aldığı bir kahramanlık olayına da şahitlik yaptığı rotadır. Medetsiz zirvesine tırmanış yapılan Karboğazı, kayakçılar tarafından da ilgi görmektedir.”

Festivale Kayseri’den katılan avukat Mustafa Kılıçaslan ise ayağından sakat olması nedeni ile beraberinde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Levent Büyükpatır ile gelerek zirveye tırmandı.

Zirvelere çıkmak için engel tanımayan Mustafa Kılıçaslan’ın Medetsize 9’uncu kez tırmandığı, iki kez de Ağrı Dağı’na tırmandığı belirtildi. Türkiye’nin birçok yüksek irtifa zirvesine tırmanmış olan Mustafa Kılıçaslan’ın önümüzdeki aylarda da değişik bölgelerde gerçekleşecek zirve tırmanışlarına katılacağı kaydedildi.

MERDAK rehberliğinde Medetsizin zirvesine tırmanıp faaliyeti tamamladığını sözlerine ekleyen Sağnak, “Birçok dağcılık derneğinin yanı sıra, Mersin Çölyak Hastaları Derneği Glutensiz hayat farkındalığı yaratmak için festival kapsamında zirve tırmanışı yaptı’’ ifadesini kullandı.

Erdemli Ayyıldız Gezginleri ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Emre Erçelik de  zirve tırmanışına dernek üyeleri ile birlikte katıldıklarını belirtti. Medetsiz zirvesine çıkmayı çok seven eski dernek başkanımız Ferhat Adalı’yı da tüm dağcılarla birlikte andık diyen Erçelik, zirveye çıkmaya rehberlik eden MERDAL yönetimine ve tüm katılanlara teşekkür etti.