Erdemli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Yıldız, Peru elmasının kumu ve suyu seven Ejder meyvesi ve Hint İncirine alternatif bakımı kolay sera gerektirmeyen tropik bir meyve olduğunu söyledi.

Erdemli’ de Peru elması üreticisi Arif Doğan’ı ziyaret eden Yıldız, ürünün Meksika ve Güney Amerika kökenli bir bitki olduğunu belirtti.

Gazetecilere açıklama yapan Yıldız, ‘’Bitki Erdemli ilçemizde üreticimiz Arif Doğan tarafından denendi. Gördüğünüz gibi saksıda, açıkta çok güzel verim alındı. Aynı bitkiyi üreticimiz örtü altında da denedi ve bizimle iletişime geçti. Bizde İlçe Tarım Müdürlüğümüz teknik personellerince yaptığımız inceleme ve çalışmada ejder meyvesi ve Hint incirine alternatif olabileceğini düşündük. Hint incirinde meyveler çok dikenli oluyor. İşçilik ve özellikle hasatta bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu deneme parselinde iki çeşit Peru elması var. Bir tanesi dikenli olan ama dikenler sadece anaç gövdede, meyvede diken yok. Dolayısıyla hasadı kolay ve zahmetsiz olacak. Meyve aroma olarak Hint incirine göre daha lezzetli, çekirdeği var ama tüketim esnasında onu hissedemiyorsunuz. Ve bu meyve Dondurma yapımında çokça kullanılıyor.

Ejder meyvesi ile kıyaslayacak olursak, ejder meyvesi örtü altına gereksinim duyuyor.  Peru elmasında üreticimizde denemiş açıkta saksıda güzel verim alındığı görülüyor. Örtü altında denemesi de yapılıyor. Yani açıkta atıl arazilerin değerlendirilmesinde ejder meyvesine ve Hint incirine alternatif olarak bu ürünün yaygınlaştırılmasını destekliyoruz. Teknik konularda üreticimize destek vereceğiz. İlçe Müdürlüğümüz bünyesinde bir fidanlığımız var. Bu fidanlıkta Peru elması ile ilgili bir deneme parseli kurma projemiz var. Üreticimize teknik destek vereceğiz’’ dedi.  

Üretici Arif Doğan ise, Peru elması için 2 farklı parselde çalışma yaptıklarını ve başarılı olduklarını kaydetti.

Birinci denemelerimizi dış ortamda, açıkta gerçekleştirdiklerini ifade eden Doğan, ikinci denemeyi ise sera ortamında yetiştirdiklerini vurgulayan Doğan, ‘’Dış denemede bir ağaç yaklaşık 30 tane meyve verdi. İlaç istemiyor bakımı ise çok kolay. Hem de saksıda süsü olarak kullanılıyor. Peru elması Avrupa da özellikle dondurma yapımında çokça kullanılıyor. Erdemli ilçe tarım müdürlüğümüzle beraber teknik çalışmalarımızı yapıyoruz. Şuanda deneme üretimlerimize başladık. İnşallah bunları alternatif ürün olarak yaygınlaştıracağız’’ şeklinde konuştu.