Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)’e bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Turunçgil Yetiştiriciliği Bölümü Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Yılmaz, kış aylarının vazgeçilmezi C vitamini deposu mandalinanın bu yıl veriminin geçen yıla göre yüzde 30-35 daha yüksek olduğunu söyledi.

Yılmaz gazetecilere yaptığı açıklamada Mersin genelinde 72 bin dekar alanda 310 bin ton rekolte beklenildiğini belirtti. Mersin bölgesinin Turunçgil üretiminde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Yılmaz, Suptropik iklim koşullarında yetişen mandalina Mersin’de limon üretiminin ardından mandalina yüksek miktarda üretim alanına sahip olduğunu belirterek, ‘’2023-2024 sezonunda 72 bin dekar alanda toplamda 310 bin ton meyve rekoltesi bekleniyor’’ dedi.

Bu seneki verimin geçen yıla oranla kıyaslandığında yüzde 30-35 daha fazla artış beklendiğini ifade eden Yılmaz, yetişkin bir mandalin ağacından 150 kilogram beklerken bu yıl ise 200 kilogramın üzerine çıktığının gözlemlendiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

‘’Satsuma grubu mandalina 15 Ekim itibarı ile başladı bunu nova, robinson ve klamantin çeşitleri takip ediyor. 1 Kasımdan Ocak ayına kadar hasat devam ediyor ve dalda kalma devam ediyor. Bunu Şubat Mart aylarında DWMorkot çeşidi devam etmektedir.’’

Mandalinanın içerisinde bulunan C vitamini, kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi besin elementlerine sahip olduğunu dile getiren Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

‘’Mandalin tüketilmeli çünkü bu meyve sağlık açısından çok önemlidir. Kış aylarının olmazsa olmazlarındandır ve besin değeri çok yüksek ve iyat bakımından da çok uygun bir meyvedir. Herkes bu meyveden tüketmelidir.’’ Şeklinde konuştu.

Mandalina meyvesi hasadı yapan çiftçi Ercan Kızılay da gazetecilere herkesin mandalina tüketmesi gerektiğini dile getirdi. Kızılay, geçen yıla oranla bu yıl ağaçların meyve tutumu çok iyi diyerek, ‘’Ağaçlar 50 ile 250 kilo arası ürün veriyor.  Meyveler çok kaliteli zaten. Kış aylarının yenilebilecek en güzel meyvesi mandalina. Herkesin alıp tüketebilmesi için fiyatları da uygun. Hastalıklara da ilaç gibi geliyor. Herkesin bu meyveyi tüketmesini tavsiye ederim’’ diye konuştu.