Erdemli’de ‘’Dünya Tütünsüz Günü’’ Etkinliği
Erdemli’de ‘’Dünya Tütünsüz Günü’’ Etkinliği
Erdemli İlçe Sağlık Müdürlüğü, Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yıl 31 Mayıs tarihi, tütün kullanımının sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmek amacı ile “Dünya Tütünsüz Günü” konulu etkinlik düzenledi.
Bir AVM’de düzenlenen etkinliğe ilçe Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, İlçe Salık Müdürü Dr. Selim Mirza Loğlaroğlu ve sağlık müdürlüğü ekipleri katıldı.
Etkinlikte tütün kullanımının, tüm dünyada önlenebilir hastalık ve ölümlerin başlıca nedeni olduğu kaydedildi.
Her yıl 8 milyondan fazla insan tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği anımsatılan etkinlikte bir bilgilendirme açıklaması yapan Erdemli İlçe Sağlık Müdürü Dr. Selim Mirza Loğlaroğlu, bu ölümlerin yaklaşık 7 milyonu doğrudan tütün kullanımından, 1,2 milyonu ise sigara içmediği halde pasif maruziyetten kaynaklandığını vurguladı.
Tütün endüstrisi, her yıl tütün ve tütün ürünlerinin neden olduğu hastalıklardan dolayı milyonlarca insan hayatını kaybetmesine rağmen, yeni kullanıcılar kazanmak amacıyla özellikle gençleri hedef alan ürün tasarımları ve pazarlama stratejileri geliştirmeye devam etmektedir.
Ülkemizde sigarayı bırakmak isteyen bireylere yönelik güçlü destek mekanizmaları mevcuttur diyen Loğlaroğlu açıklamasında ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı 7/24 hizmet vermekte; sigara bırakma polikliniklerimizde ise tedavi sürecinde kullanılan ilaçlar tamamen ücretsiz olarak sunulmaktadır diye belirtti.
Erdemli Devlet Hastanesinde iki adet polikliniğinin ve Erdemli İlçe Sağlık Müdürlüğümüz Sağlıklı Hayat Merkezi bünyesinde 1 adet Sigara bıraktırma polikliniğimiz hizmet vermektedir şeklinde bilgi veren Loğlaroğlu, ‘’Sigara Bıraktırma Polikliniklerimizde 2025 Yılı Ocak ve Haziran ayları arasında 317 hasta müracaat etmiş olup 292 hastaya ilaç tedavisi uygulanmış olup 25 hastaya da danışmanlık hizmeti verilmiştir.
Bu kapsamda, 31 Mayıs gününü bir dönüm noktası olarak değerlendirerek, bireylerin hem kendi sağlıkları hem de sevdiklerinin sağlığı için tütün kullanımını bırakmalarını, mevcut sağlık altyapımızdan destek almalarını önemle tavsiye ediyoruz’’ diye belirtti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.