Şifa Kaynağı Keçiboynuzu ‘Harnup’ Balı Hasadı Başladı

GÜNCEL (Web Sitesi) - Erdemli Ajans | 10.11.2025 - 15:42, Güncelleme: 10.11.2025 - 15:42 132 kez okundu.
 

Şifa Kaynağı Keçiboynuzu ‘Harnup’ Balı Hasadı Başladı

Mersin’in Erdemli ilçesinde Fransa’ da iki altın ile İngiltere’de aldıkları gümüş madalya sahibi arı ürünleri üreticisi Balcı Selahattin Say ‘’Şifa kaynağı’’ olarak bilinen Harnup (Keçi boynuzu) balı hasadına başladıklarını söyledi.
Silifke’nin kabasakal Mahallesi kırsalında harnup balı hasadına başladıklarını belirten Selahattin Say, harnup balı sezonunun ülkemize ve tüm üreticilere bol ve bereketli olması dileğinde bulundu. Say, ilk kez Ocak ayında Fransa’ nın Paris kentinde düzenlenen Paris International Honey Awards (PIHA) yarışmasına tüm tahlilleri yapılarak çiçek balında bir, yine aynı balın ilk kez kristalize balda da jüri özel ödülü olarak birincilik elde ederek altın madalya aldıklarını belirtti. bunun ardından İngiltere’nin başkenti Londra’ da düzenlenen ‘’London Honey Avarsd yarışmasında ‘Polifloral balı’’ yarışmasında da gümüş madalya kazandıklarını belirten Selahattin Say, Toroslar’ın eteklerinde ürettikleri balların ödüller almasının ardından şifa kaynağı olarak bilinen harnup balı hasadına başladıklarını belirtti. Say, güz sezonunda hem harnup balı hasadını yaptıklarını hem de arı Kolonilerinin kıştan daha sağlıklı çıkmaları için bakımlarını yaptıklarını belirtti.   Harnup balı hasadı ile ilgili olarak konuşan Balcı Selahattin Say, dedelerinden kalan arıcılık mirasını eşi ve çocuklarıyla hep birlet ailecek yaparak, gelecek nesillere taşımaya çalıştıklarını kaydetti. Geçtiğimiz Ocak ayında Fransa’nın Paris kenti ile İngiltere’nin Londra kentinde gerçekleştirilen çiçek balı yarışmalarında iki altın bir de gümüş madalya alarak Türk balının ne kadar kaliteli olduğunu dünyaya duyurduklarını anımsatan Say, hedeflerinin diğer bal çeşitlerin de de birincilikleri elde etmek olduğunu kaydetti. Halk arasında harnup (keçiboynuzu) olarak bilinen ve harnup balının sağlıklı yaşamaya etkisi konusunda, bilgi veren Say, uzmanların belirttiklerine göre, harnup balı tam bir şifa kaynağı diyerek şöyle konuştu: ‘’ Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda E vitamini içermesiyle öksürüğe, gribe, kemik erimesine ve kansızlığa iyi geldiği. En büyük faydasının ise akciğer ve kalple ilgili hastalıklarda yardımcı tedavi olabilmesidir. Keçiboynuzu balı kalbe faydalıdır, çarpıntıyı önler, insan vücuduna giren radyasyonu dışarı attı söylenmektedir. İnsanlarımıza şifalı bal tüketmeleri için çalışıyoruz.’’ Say, harnup balı hasadının ardından arılara aynı zamanda kış öncesi güz bakımlarını da gerçekleştirdiklerini ifade ederek, ‘’Arılarımızın bahara daha güçlü çıkabilmesi için bakımlarını da şimdiden yapıyoruz’’ dedi. Arı üreticisi Meliha Say da, eşi balcı Selahattin ile birlikte şifa kaynağı harnup (Keçiboynuzu) balı hasadına başladıklarını ifade etti. Tüm insanlara kışı sağlıklı geçirmek için keçiboynuzu balı tüketilmesini tavsiye ettiklerini belirtti.
Mersin’in Erdemli ilçesinde Fransa’ da iki altın ile İngiltere’de aldıkları gümüş madalya sahibi arı ürünleri üreticisi Balcı Selahattin Say ‘’Şifa kaynağı’’ olarak bilinen Harnup (Keçi boynuzu) balı hasadına başladıklarını söyledi.

Silifke’nin kabasakal Mahallesi kırsalında harnup balı hasadına başladıklarını belirten Selahattin Say, harnup balı sezonunun ülkemize ve tüm üreticilere bol ve bereketli olması dileğinde bulundu.

Say, ilk kez Ocak ayında Fransa’ nın Paris kentinde düzenlenen Paris International Honey Awards (PIHA) yarışmasına tüm tahlilleri yapılarak çiçek balında bir, yine aynı balın ilk kez kristalize balda da jüri özel ödülü olarak birincilik elde ederek altın madalya aldıklarını belirtti. bunun ardından İngiltere’nin başkenti Londra’ da düzenlenen ‘’London Honey Avarsd yarışmasında ‘Polifloral balı’’ yarışmasında da gümüş madalya kazandıklarını belirten Selahattin Say, Toroslar’ın eteklerinde ürettikleri balların ödüller almasının ardından şifa kaynağı olarak bilinen harnup balı hasadına başladıklarını belirtti.

Say, güz sezonunda hem harnup balı hasadını yaptıklarını hem de arı Kolonilerinin kıştan daha sağlıklı çıkmaları için bakımlarını yaptıklarını belirtti.  

Harnup balı hasadı ile ilgili olarak konuşan Balcı Selahattin Say, dedelerinden kalan arıcılık mirasını eşi ve çocuklarıyla hep birlet ailecek yaparak, gelecek nesillere taşımaya çalıştıklarını kaydetti.

Geçtiğimiz Ocak ayında Fransa’nın Paris kenti ile İngiltere’nin Londra kentinde gerçekleştirilen çiçek balı yarışmalarında iki altın bir de gümüş madalya alarak Türk balının ne kadar kaliteli olduğunu dünyaya duyurduklarını anımsatan Say, hedeflerinin diğer bal çeşitlerin de de birincilikleri elde etmek olduğunu kaydetti.

Halk arasında harnup (keçiboynuzu) olarak bilinen ve harnup balının sağlıklı yaşamaya etkisi konusunda, bilgi veren Say, uzmanların belirttiklerine göre, harnup balı tam bir şifa kaynağı diyerek şöyle konuştu:

‘’ Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda E vitamini içermesiyle öksürüğe, gribe, kemik erimesine ve kansızlığa iyi geldiği. En büyük faydasının ise akciğer ve kalple ilgili hastalıklarda yardımcı tedavi olabilmesidir. Keçiboynuzu balı kalbe faydalıdır, çarpıntıyı önler, insan vücuduna giren radyasyonu dışarı attı söylenmektedir. İnsanlarımıza şifalı bal tüketmeleri için çalışıyoruz.’’

Say, harnup balı hasadının ardından arılara aynı zamanda kış öncesi güz bakımlarını da gerçekleştirdiklerini ifade ederek, ‘’Arılarımızın bahara daha güçlü çıkabilmesi için bakımlarını da şimdiden yapıyoruz’’ dedi.

Arı üreticisi Meliha Say da, eşi balcı Selahattin ile birlikte şifa kaynağı harnup (Keçiboynuzu) balı hasadına başladıklarını ifade etti. Tüm insanlara kışı sağlıklı geçirmek için keçiboynuzu balı tüketilmesini tavsiye ettiklerini belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere Ek Video
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve erdemliajans.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.