25 Kişilik aile geçimlerini 33 yıldır Toroslarda odun kömürü yaparak çıkartıyorlar

GÜNCEL 07.11.2025 - 14:49, Güncelleme: 07.11.2025 - 14:49 341 kez okundu.
 

25 Kişilik aile geçimlerini 33 yıldır Toroslarda odun kömürü yaparak çıkartıyorlar

Mersin’in Silifke İlçesine bağlı Keşli Türkmenli Mahallesi (Köyü)’ de 25 kişilik bir 33 yıldır aile geçimlerini yaz kış demeden meşe odunundan yaptıkları mangal kömürü yaparak çıkartıyorlar.
25 kişilik kömürcü ailesinin büyüğü Sait Saraç (47) , tek sıkıntılarının tozlar içinde ürettikleri kömürleri marketlerde yüksek fiyatlardan satılması olduğunu söyledi. Kaliteli kömürü yapmak için kömür tozunu yutmak gerektiğini belirten Saraç, kömürü biz yapıp tozunu biz yutuyoruz ancak karşılığını tam alamadan aracıların ve büyük marketlerin yüksek fiyatlardan tezgahlarda satıldığını belirtti. Gazetecilere açıklamada bulunan Saraç, ‘’Her odundan kömür yapılmaz. Biz Toroslar’ ın eteklerinde yetişen meşe ağaçlarından kömür yapmaktayız. Türkiye genelinde meşe odunundan yapılan kaliteli kömürün kilosu toptan 35-45 TL arasında satılırken, bazı marketlerde satışlar çok yüksek. Biz kömürü toptan 35-45 lira arasında satarken büyük marketlerin ise 80 ile 150 lira arasında sattıklarını iddia etti.  Bu da haksız kazanca neden oluyor ben haksız kazancı vicdanlara bırakıyorum büyük uçurum var. Tüm ürünlerdeki fark gibi kömürde de büyük fark var. Biz de bu kömür yapımından geçim sağlayıp çocuk okutuyoruz’’ dedi. Ailecek bin bir emekle yaptıkları mangal kömürünü Orman İşletme Müdürlüğü denetiminde tapulu arazilerden kestikleri meşe odunlarından yaptıklarını ifade eden Saraç, kömür yapımını torunları ile birlikte 26 kişilik ailesiyle yaptıklarını kaydetti. Kaliteli kömürü nasıl yaptıklarını anlatan Saraç, 33 yıldır 22 ayar altın bilezik değerinde kaliteli kömür işi yaptıklarını dile getirdi. Kesilen odunların ocaklarda toplanarak çatıldığını yakılmaya başlandığından itibaren de 15 ile 22 gün arasında yanma işlemi bittikten sonra da herhangi bir yangına meydan vermemek için de üzerini plastik ile kapattıklarını havasız kalmasını sağladıklarını belirtti. Saraç, ‘’15 ile 22 gün yanarak üzeri kapalı tutulan kömürün 10 gün sonra üzeri açılarak sevkiyat yapılmak üzere çuvallara paketlenmektedir. Kömürleri kış yaz yağmur sıcak demeden sürekli nöbetleşe yapmaktayız. Kömür yapmak tıpkı çocuk büyütmek gibidir. Biz 22 ayar altın bilezik gibi kömür üretiyoruz’’ diye ifade etti.    Ailesi ile birlikte kömür yapımında çalışan Sinan Eser is kömür yapmanın zorluğundan bahsederek, ‘’Kömür için toplanan odun ocağı yandığından itibaren gece gündüz nöbeti vardır çok dikkat etmek gerekir. Kömür ocağında çalışmak zor ve zahmetli bir iş. Çünkü toz duman içinde çalışıyoruz.  Tek güzelliği başımızda kimse yok işi kendi işimiz gibi yapıyoruz’’ şeklinde konuştu.
Mersin’in Silifke İlçesine bağlı Keşli Türkmenli Mahallesi (Köyü)’ de 25 kişilik bir 33 yıldır aile geçimlerini yaz kış demeden meşe odunundan yaptıkları mangal kömürü yaparak çıkartıyorlar.

25 kişilik kömürcü ailesinin büyüğü Sait Saraç (47) , tek sıkıntılarının tozlar içinde ürettikleri kömürleri marketlerde yüksek fiyatlardan satılması olduğunu söyledi.

Kaliteli kömürü yapmak için kömür tozunu yutmak gerektiğini belirten Saraç, kömürü biz yapıp tozunu biz yutuyoruz ancak karşılığını tam alamadan aracıların ve büyük marketlerin yüksek fiyatlardan tezgahlarda satıldığını belirtti.

Gazetecilere açıklamada bulunan Saraç, ‘’Her odundan kömür yapılmaz. Biz Toroslar’ ın eteklerinde yetişen meşe ağaçlarından kömür yapmaktayız. Türkiye genelinde meşe odunundan yapılan kaliteli kömürün kilosu toptan 35-45 TL arasında satılırken, bazı marketlerde satışlar çok yüksek. Biz kömürü toptan 35-45 lira arasında satarken büyük marketlerin ise 80 ile 150 lira arasında sattıklarını iddia etti.  Bu da haksız kazanca neden oluyor ben haksız kazancı vicdanlara bırakıyorum büyük uçurum var. Tüm ürünlerdeki fark gibi kömürde de büyük fark var. Biz de bu kömür yapımından geçim sağlayıp çocuk okutuyoruz’’ dedi.

Ailecek bin bir emekle yaptıkları mangal kömürünü Orman İşletme Müdürlüğü denetiminde tapulu arazilerden kestikleri meşe odunlarından yaptıklarını ifade eden Saraç, kömür yapımını torunları ile birlikte 26 kişilik ailesiyle yaptıklarını kaydetti.

Kaliteli kömürü nasıl yaptıklarını anlatan Saraç, 33 yıldır 22 ayar altın bilezik değerinde kaliteli kömür işi yaptıklarını dile getirdi.

Kesilen odunların ocaklarda toplanarak çatıldığını yakılmaya başlandığından itibaren de 15 ile 22 gün arasında yanma işlemi bittikten sonra da herhangi bir yangına meydan vermemek için de üzerini plastik ile kapattıklarını havasız kalmasını sağladıklarını belirtti.

Saraç, ‘’15 ile 22 gün yanarak üzeri kapalı tutulan kömürün 10 gün sonra üzeri açılarak sevkiyat yapılmak üzere çuvallara paketlenmektedir. Kömürleri kış yaz yağmur sıcak demeden sürekli nöbetleşe yapmaktayız. Kömür yapmak tıpkı çocuk büyütmek gibidir. Biz 22 ayar altın bilezik gibi kömür üretiyoruz’’ diye ifade etti.   

Ailesi ile birlikte kömür yapımında çalışan Sinan Eser is kömür yapmanın zorluğundan bahsederek, ‘’Kömür için toplanan odun ocağı yandığından itibaren gece gündüz nöbeti vardır çok dikkat etmek gerekir. Kömür ocağında çalışmak zor ve zahmetli bir iş. Çünkü toz duman içinde çalışıyoruz.  Tek güzelliği başımızda kimse yok işi kendi işimiz gibi yapıyoruz’’ şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere Ek Video
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve erdemliajans.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.