Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü sahilinde yavru kaplumbağaların yuvalarından çıkarak denize gidişlerine eşlik etti.

Yavru kaplumbağaların yuvalarından çıkarak denize ulaşmaları hakkında gazetecilere bilgi verdi.

Vali Pehlivan,  heyecanla yavru kaplumbağalarının denizle buluşurken koşarak doğal yaşamlarına gittiklerine tanıklık ettiklerini belirtti.

Dünya üzerinde 8 ayrı deniz kaplumbağası türünün bulunduğuna dikkat çeken Pehlivan, bunların 5 tanesinin Akdeniz’de ağırlıklı olarak bulunduğunu kaydetti.  Bu türlerin üç tanesi genelde beslenme maksatlı denizlerde bulunurken 2 türü de özellikle Mersin sahillerini tercih ettiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

‘’Bu türlerin bir tanesi Yeşil deniz Kaplumbağası yani (Caretta caretta) diğeri de (Chelonia mydas) olarak bilinen iribaş deniz kaplumbağasıdır.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yurt genelinde 20 ayrı noktada üreme alanı tespit ederek kayıtlara almıştır. Bunların 4’ü Mersin ilinde bulunmaktadır ve koruma ve sit alanları olarak ilan edilmiştir. Özellikle de havaların ısınmasıyla 15 Mayıs ile 15 Eylül tarihleri arasında bu sahillere geliyorlar üreme yapıyorlar.

Anamur’da Ören, Silifke’ de Göksu, Erdemli’de Alata ve Akdeniz’ de Kazanlı sahilinde üreme merkezleri bulunmaktadır. Kaplumbağalar bu bölgelere yılda ortalama 500 ila 1000 yuvalama yapıyorlar. Kaplumbağalar yılda ortalama 3 bin 600 noktada yuva kuruyorlar ve ortalama yılda 200 bin yavru kaplumbağa bu yuvalardan çıkmak suretiyle Akdeniz’e ve dünyaya doğru yol alıyorlar.’’

Kaplumbağaların doğdukları yere geri dönerek üzereme yaptıklarını anımsatan Pehlivan, ‘’Ortalama 3 yılda bir buralara geliyorlar. Biz de bu akşam, ay yakamoz halini gösterirken yavru kaplumbağalar da denize doğru koşuyorlar. Biz de onların yuvadan çıkıp denize gitmelerinin heyecanını yaşadık. Bilindiği gibi kaplumbağalar ay ışığını takip ediyorlar. Bu nedenle zaman zaman uyarılar yapıyoruz diyoruz ki,  yanlış ışıklandırmaları yaptırmıyoruz yapanları da ikaz ediyoruz.  Yönlerini şaşırmasınlar diye tedbirler alıyoruz ki buralar bu nedenle koruma altında.

Ayrıca bölgemize gelen kaplumbağalar denizanalarını yedikleri için plastik ve benzeri şeyleri yiyerek boğulma riskleri var. Denize plastik ve benzeri maddelerin atılmamısını istiyoruz. Bu nedenle özellikle üreme bölgelerinde gezerek kontrol altında tutan Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri, belirledikleri noktalarda kafesleme yaparak koruma altına alıyorlar, tabelalarla uyarıcı levhalar asıyorlar ki zarar görmesinler ve dünyaya gelip doğaya kavuşsunlar’’ şeklinde konuştu.

Kaplumbağaların Bern ve Barselona sözleşmeleri ile koruma altında diyen Pehlivan,  ‘’Ülkemiz de bu sözleşmelerin altına imza atarak koruma taahhüdünü vermiştir.  Çünkü bu kaplumbağaların nesli tükenme tehdidi altındadır. Mersin olarak bizde üzerimize düşen görevi yerine getirmek ve bu döngüye katkı sunmamız gerekmektedir. Bu vesile ile de Mersinimizi tanıtmış, hem de iki türümüze de dikkat çekmiş oluyoruz’’ ifadesini kullandı.

Kaplumbağa yavrularının yuvadan çıkışı esnasında Vali Ali Hamza Pehlivan’a Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Şube Müdürü Ömer Arslan ile Alata bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü eşlik etti.