Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş, yaptığı açıklamada, son günlerde sahillere vuran denizanası ölülerinin çok vurmaya başladığını ve tehlikeli türlerden olduğunu söyledi.

Denizanalarının insan derisine değdiğinde zehirli etki yarattığını belirten Kıdeyş, denizanasının canlısının da ölüsünün de insan sağlığına zararlı olduğunu belirterek, ‘’İnsana değdiğinde vücutta kızarıklık yapar ve mutlaka doktora ya da bir sağlık kuruluşuna gitmeleri gerekir. Denize girenler ya da sahilde görenlerin denizanasına dokunmaması gerekir’’ dedi.

GÖÇMEN DENİZANASI

Kıdeyş, Akdeniz sahillerinde sık görülmeye başlanılan denizanalarının göçmen denizanası olduğunu belirterek, sahillere vuran türün Akdeniz’e has bir tür olmadığını vurgulayarak, ‘’Bu tür Hint Okyanusundan Süveyş kanalıyla ilk defa 1995 yılında gelen ve gözlemlediğimiz bir tür. İsrail kıyılarından Malta sahillerine kadar görünüyor. Şu sıra müthiş bir yoğunlukta. Antalya ve Rodos’ tan haber alıyoruz. Akdeniz sahillerinde çok fazla denizanası görülüyor’’ diye belirtti.

BALIKLARIN YEDİĞİ PLANKTONLARI DENİZANALARI YİYOR

Çok fazla görülmesi bizleri de hayrete düşürüyor ve denizdeki balıkların yediği planktonları yiyerek yaşadığını bu durumun balıkçılığa da zararlı bir durum olduğunu ifade eden Kıdeyş, ‘’balıklar plankton dediğimiz canlıları yiyerek yaşamlarını sürdürüyorlar. Balıkların tüketeceği planktonları çok miktarda tüketiyorlar. Ben 200 metrelik alanda 42 tane sahile ölü vurmuş denizanası saydım ve her geçen gün artış sağlıyorlar, bunu bir de denizdekini düşünün. Bunlar deniz ekosistemini etkiliyor’’ ifadesini kullandı.

Geçmişte denizanasını Temmuz-Ağustos aylarında görürdük şimdi ise şubat ayından itibaren görülmeye başlandığını hatırlatan Kıdeyş şöyle konuştu:

‘’Bu kadar erken gelmelerini beklemiyorduk ama bunda küresel ısınmanın da mutlaka etkisi vardır, ancak hayvanın adaptasyonu da gerçekleşmiş. Yılın büyük bir çoğunluğunda bu tür denizanası çok miktarda çoğalabiliyor. Bunun yanında diğer denizanaları da var Akdeniz’de son yıllarda daha çok görmeye başladığımız türlerin bazıları çok daha zehirli. Sahile vuranlar çok büyük. Denizdekiler görmeden üzerinize yapışabilir. Bu konuda belediyeler daha çok aktif olarak halkı bilgilendirebilirler ve uzmanlarla iletişime geçebilirler.’’

KAPLUMBAĞALAR BU NEDENLE DAHA FAZLA KORUNMALI

Deniz kaplumbağalarının denizanaları ile beslendiğini dile getiren Kıdeyş, ‘’Hep şunu söylüyoruz nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarına zarar vermeyelim koruyalım diye. Çünkü bunlar denizanaları ile beslenmektedir. Caretta Carettalar azaldıkça denizanaları çoğalır’’ şeklinde konuştu.   

Advert