Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Erdemli Şefi Mevlüt Çetin, gazetecilere kum zambaklarının nesli tehlike altında olan bir tür ve koruma altında olduğunu söyledi.

Çiçek açan kum zambaklarını koparan, tahrip eden yumrularını sökenlere 2023 yılı içinde 244 bin 315 lira para cezası uygulandığını kaydeden Çetin, koruma altına alınan kum zambaklarının korunmasına yönelik vatandaşlara çağrıda bulundu.

‘Kum zambaklarımızın çiçeklerini koparmayalım, onları koruyalım ve koparmak isteyenleri de uyaralım’ diye çağrıda bulunan Çetin şöyle konuştu:

‘’Şu ana kadar kum zambaklarımızı koparan olmadığı için bölgemizde her hangi bir ceza uygulaması yapmadık. Gerçekten halkımız artık bu konuda çok duyarlı. Zambaklarımızı koruyalım biz de ceza uygulamayalım.’’

Öyle ki bazı dönemlerde kum zambaklarının çoğalmasını temin için öğrencilerle birlikte kum zambağı tohumları ile ekimler gerçekleştiridiğini belirten Çetin, ‘’Geleceğimiz çocuklara hem ekimini hem de korumasını öğretip korumasını öğretiyoruz’’ şeklinde konuştu.