Büyük Sorgun Mahallesinde meydanında yapılan eyleme Belediye Meclis Üyesi Musa Demir, Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, Köy Muhtarı Mehmet Gür ve mahalle sakinleri katıldılar.

Konu ilgili gazetecilere açıklama yapan Köy Muhtarı Mehmet Gür, “Bizler tarafından kutsal sayılan Ziyaret Dağı’nda açılan mermer ocağı mahallemiz evlerine sıfır noktasında, hem yaşamsal, hem tarımsal, hem de ticari alanlarımıza zarar vermektedir. Mahallemizin ekolojik dengesi, havasını, suyunu değiştirmektedir. Bu ocak geleceğimize çok büyük tehlike arz etmektedir.

Bu Mermer Ocağının ruhsatının iptali için avukatlarımızla birlikte gerekli yasal yollara başvurduk. Çevre ve Şehircilik Bakanımızla, Tarım ve Orman Bakanımıza ulaşarak durumumuzu arz ettik. Mersin Valimiz konuya büyük bir ilgi göstererek şu an için ocağın faaliyetlerini durdurdu. Tekrar açılmaması içinde bugün mahalle sakinlerimizle birlikte burada Ziyaret Dağımız Kesilemez etkinliğini gerçekleştirerek sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.” Dedi.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin’de yaptığı açıklamada geçimi tarım ve hayvancılık olan Büyük Sorkun Mahalle sakinlerine destek olacaklarını belirterek, “Mahalle sakinleri vatandaşlarımız birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde oldukları müddetçe Ziyaret Dağı kesilmeyecektir. Bizler her zaman vatandaşlarımızın yanında ve destekçisiyiz.” Dedi.

Mahalle Sakinlerinden Şehir Plancısı Ayşe Doğruöz yaptığı konuşmada Ziyaret Dağının Kesilmesine asla müsaade etmeyeceklerini belirterek, “Mahallemiz dağlarla tepelerle çevrili bir vadi içerisinde kurulmuştur. Bu vadi sayesinde mikro klima oluşmakta ve mahallemizin geçimi olan tarım ve hayvancılığa büyük bir destek sağlanmaktadır.

Bizim kutsal saydığımız ziyaret dağındaki mermer ocağı faaliyetinin durdurulmasını istiyoruz. Faaliyete devam ederse mahallemizin suyunu, havasını kirletecek. Arazilerimizin topoğrafyasını ve bitki örtüsünü olumsuz yönde etkileyecektir. Bizler doğamızın katledilmesini ve ziyaret dağının kesilmesini istemiyoruz.” Dedi.

Belediye Meclis Üyesi Musa Demir’de yaptığı konuşmada mahallelerinin Torasların zirvesinde 1400 rakımlı geçimini hayvancılık ve tarımla sağlayan, nüfusunun kışın 1000 yazın ise 5000 olduğunu belirterek, “Suyu en bol, yeşilliğinin en bol olduğu mahallemizde ekolojik dengeyi bozacak olan bu Mermer Ocağının ruhsatının iptal edilmesini istiyoruz. Bizler için kutsal olan Ziyaret Dağımızın kesilmesini istemiyoruz. Ziyaret Dağımıza Dokunmayın.” Dedi.

91 Yaşındaki Mahalle Sakini Ferhat Özgür’de yaptığı konuşmada, “Bu dağlar bizim doğal güzelliğimiz. Bazı yıllar kuraklık olduğunda büyüklerimizle birlikte Ziyaret Dağına giderek yağmur duası yapardık. Biz daha inmeden rahmet yağmaya başlardı. Aynı zamanda bu ocak faaliyetine devam ederse tozlar meyve ağaçlarımızın tozlaşmasına engel olarak tarımımıza büyük bir zarar verecek, Onun için Ziyaret Dağımıza dokunmayın” dedi.

Konuşmaların ardından toplanan kalabalık ‘Zirayet Dağıma Dokunma’ ‘Ziyaret Dağı Kesilemez’ Ziyaret dağı bizimdir bizim kalacak diye slagon atarak yürüyüş yaptılar.