Yaklaşık 3 ay önce yaralı ve bitkin halde bulunan (Caretta caretta) ile (Chelonia mydas) türü 2 adet dişi deniz kaplumbağası tedavilerinin ardından üzerine TRY-7805 ve TRY-7804 numara ile markalaması yapılarak Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan tarafından Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitü sahilinde tatilci vatandaşlarında katılımı ile denize salındı.

Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, Tarım Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 7. Bölge Müdürlüğü Mersin Şube Müdürü Ömer Arslan ile Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Dr. Mustafa Ünlü ile birlikte kaplumbağaların denize salınması öncesi bilgi alan Pehlivan, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Vali Pehlivan, yaklaşık 65 yaşlarında oldukları tahmin edilen 2 adet deniz kaplumbağasını tedavilerinin ardından denizle buluşturduklarını söyledi. Mersin ilinin deniz kaplumbağaları üreme alanları için önemli bir yere sahip olduğunu belirten Pehlivan, şöyle konuştu:

‘’Mersin ili olarak nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağaların yumurtlama yaptıkları sahillere sahibiz. Deniz kaplumbağaları zaman zaman çeşitli yaralanmalara rahatsızlanmalara maruz kalabiliyorlar. İlimizde de Tarım Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 7. Bölge Müdürlüğüne bağlı deniz kaplumbağaları iyileştirme ve kurtarma merkezimiz var. Bu merkez aynı zamanda bilgilendirme yapmaktadır. Bu merkezde veteriner hekimlerimiz, biyologlarımız ve diğer görevlilerimiz var. Çeşitli sebeplerle yaralanmış ve bir şekilde zarar görmüş olan kaplumbağaları bu merkeze getiriyorlar burada gerekli bütün tedavilerini yaptıktan sonra doğaya denize kavuşmasını sağlıyorlar.’’

Bugün de iki kaplumbağayı denizle buluşturduklarını kaydeden Pehlivan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘’Bu güne kadar 45 deniz kaplumbağası tedavi edilmişti bu gün de iki tane olmak üzere toplam 47 kaplumbağa tedavileri yapılarak denize gönderildi.  İlimizde daha çok, (Caretta caretta) olarak ta bilinen iribaş deniz kaplumbağası ile yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) daha çok bizim sahillerimizi tercih ediyorlar. Bugün her iki türden oluşan iki kaplumbağanın tedavileri gerçekleştirildi ve denize salındı. Tabii görevli arkadaşlarımız sahillerde yumurtlama alanlarında kumsallarda geziyorlar ve kontroller yapıyorlar. Bunun dışında zaman zaman vatandaşlarımızın da tespitleri oluyor. Bu tespitleri bizlere bildiriyorlar ve anında gerekli adımlar atılıyor. Buradaki maksat koruma altındaki bu kaplumbağa türlerine sahip çıkmaktır. Uluslararası Bern ve Barselona sözleşmelerine ülkemiz Türkiye’ de imza atmıştır. Bu sözleşmelerle türleri kaybolmakta olan kaplumbağaların koruma altında olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu çalışmalarla bu türün ayakta kalması ve doğada yaşamlarını devam ettirmesine Mersin ve bu merkezden katkı sunuyoruz’’ diye konuştu.

Tedavileri tamamlanıp Akdeniz’e uğurladığımız kaplumbağalarımıza TRY-7805-7804 numaralar ile markalamalarda yaptıklarını Vali Pehlivan, bu markalama sayesinde dünyanın neresine giderse gitsinler, tekrar rahatsız olduklarında yapılan markalama üzerinden nereden geldikleri ortaya çıkmaktadır. Bu kaplumbağaların Doğa Koruma ve milli Parklar Genel Müdürlüğünde kayıtları bulunmaktadır. Bu iki kaplumbağaya da markalamayı yapmış olduk’’ şeklinde konuştu.