Mersin Üniversitesi, Toroslar Kaymakamlığı, Toroslar Belediyesi ve Toroslar İlçe milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü sahilinde öğrencilerle birlikte kaplumbağa üreme alanında temizlik etkinliği yapıldı, son kaplumbağa yavruları denizle buluşturuldu.

Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene 2022 yılı deniz kaplumbağaları ile ilgili faaliyetlerini son yavruların yuvadan çıkartıp denizle buluşturarak tamamladıklarını söyledi.

Deniz Kaplumbağaları ile ilgili gazetecilere acıklamada bulunan Ergene, öğrencilerle sahilde temizlik yaptıklarını, yavru deniz kaplumbağalarının son çıkış yuvalarının açılması ve sıkışan yavruların kurtarılmasından oluşan bir etkinlik yaptıklarını belirtti.

Eylül sonu itibariyle artık bütün yavrular denize kavuşmuş olduğu için son yuvalarda bulunan sıkışmış yavruları yuvaları açarak çıkartmaya çalıştıklarını belirten Ergene, yuvadan çıkan yavruları denize sağlimen göndererek sezonu kapattıklarını kaydetti.

Son çalışmayı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü sahilinde gerçekleştirdiklerini vurgulayan Ergene,  ‘’Alata aynı zamanda deniz kaplumbağaları üreme alanı olarak adlandırıyoruz. Yaklaşık 3.5 kilometrelik bir sahile sahip. Türkiye'deki deniz kaplumbağaları üreme alanları içerisinde önemli alanlardan bir tanesini oluşturuyor. Yaklaşık olarak burada her yıl 250 ile 350 arasında anaç deniz kaplumbağası çıkarak üreme yapar. Bu yıl ki yuva sayımızı 319 olarak belirledik. Mersin'deki üreme alanları içerisinde önemli bir potansiyele sahip Alata deniz kaplumbağaları üreme alanı.

Genel olarak baktığımız zaman Mersin içerisinde 5 temel üreme alanı var. Kazanlı, Davultepe, Alata, Göksu ve Anamur olmak üzere. Davultepe'de de 228 yuva tespit etik. Kazanlı'da her yıl bin civarında yuva, Anamur'da bin ve üzerinde yuva oluyor. Dolayısıyla Mersin geneline baktığımızda 250 bin ile 300 bin arasında canlı yavrunun denize kavuştuğunu söyleyebiliriz’’ dedi.

Son yuvalarda kurtarma operasyonu düzenlediklerini ifade eden Ergene, ‘’Çok heyecanlandık, katılımcılarda öyle. Hem öğrenciler var, hem öğretmen arkadaşlar var içerisinde hem bisikletçi arkadaşlarımız var, sporcular da var. Dolayısıyla son yavrulardaki yavruların denizle buluşmasına  onlarda eşlik ettiği için çok heyecanlıydı. Sözün özü son yavruları uğurlamanın heyecanını hep beraber yaşadık’’ Şeklinde konuştu.

Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma Merkezi Öğretim Görevlisi Mahmut Ergene de yaptığı açıklamada, 10 yılı aşkın süredir deniz kaplumbağaları üzerine çalıştığını belirterek, ‘’Hala her yuva açışımızda kaplumbağaların suyla buluşmasını görünce aynı şekilde heyecan duyuyoruz. Fotoğrafını ve videosunu çekmeye çalışıyoruz. Bu heyecan verici ve manevi olarak da mutlu edici bir durum. Yuvayı açtığımızda ne kadar yorulsak da, terlesek de, baştan aşağı kuma da batsak o yavruların canlı bir şekilde denize ulaştığını görünce tüm yorgunluğumuzu unutuyoruz’’ diye belirtti.

Doktora öğrencisi aynı zamanda Mersin Pakize Kokulu Anadolu Lisesi Biyoloji Öğretmeni Şafak Kaya, "Bugün buruda çalışmaya dahil olup son kalan yavruları denize gönderdik. Nesli tükenme altında olan canlılara yardımcı olmak çok ayrı bir duygu. Ayrıca zaten yavruları görünce çok zorlu ve meşakkatli bir yoldan geçiyorlar. Saygınızda sevginizde artıyor zaten, hiçbir yorgunluğunuz kalmıyor. Harika bir duygu’’ ifadesini kullandı.

Öğrencilerden Suhanur Sayın da, "Caretta Carettalar her zaman nesli tükenen hayvanlar olduğu için bugün burada bulunmak istiyorduk, bulunduk da. Duygulandım açıkçası, bin yavrudan sadece biri hayatta kalabiliyor. Nasıl diyelim o mucizevi ana tanık olduk. Bu çok güzel birşey di, çok duygulandım’’ diye belirtti.